N-Korea wil gesprek over kernreactors hervatten
Noord-Korea is bereid de dialoog met een door Amerikanen geleid consortium te hervatten over voortzetting van de bouw van twee kernreactoren in het Aziatische land. Dat heeft het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag laten weten.
Of Pyongyang ook het contact met de Amerikaanse regering wil hervatten, is nog niet duidelijk. De Amerikaanse autoriteiten hebben Noord-Korea daarom gevraagd. Woensdag bevestigde het Witte Huis dat Washington te allen tijde bereid is met de Noord-Koreaanse regering in overleg te treden.
Het consortium KEDO bouwt op grond van een verdrag uit 1994 twee kernreactors in het noordoosten van Noord-Korea. Washington zegde Pyongyang in dat jaar 4,6 miljard dollar steun toe bij de bouw van de installaties, die niet geschikt zijn voor het maken van kernwapens. In ruil daarvoor zegde Noord-Korea toe geen atoombommen te ontwikkelen. De bouw is echter opgeschort wegens Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van Noord-Korea over de ontwikkeling van massavernietigingswapens.
Noord-Korea heeft een voor vandaag geplande ontmoeting tussen een Zuid-Koreaanse gezant en een hoge Noord-Koreaanse functionaris afgezegd. De ontmoeting zou plaatshebben op de tweede dag van het bezoek van Lim Dong Won, een adviseur van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung, aan Pyongyang.
Lim Dong Won kwam woensdag aan in Noord-Korea en sprak toen met enkele functionarissen. De gezant zei eerder dat hij een speciale boodschap van Kim Dae Jung voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il bij zich had. Lim zou Noord-Korea zo ver willen krijgen dat het land weer onderhandelingen aangaat met de VS en Japan over verdere ontwapening.
Na de gesprekken van woensdag, berichtte het Noord-Koreaanse staatspersbureau dat „de toenadering een diepe crisis doormaakt als gevolg van de oorlogszuchtige houding in binnen- en buitenland.” Het verslag van de ontmoeting meldde dat „niet alleen de VS maar ook het Zuiden debet is aan de crisis.”
De Indonesische president, Megawati Sukarnoputri, zei vorige week na afloop van een bezoek aan Noord-Korea dat Kim genegen is de vastgelopen onderhandelingen met Zuid-Korea te hervatten. Lim zei er bij Noord-Korea op te zullen aandringen projecten waartoe de twee landen eerder besloten, zoals de hereniging van door de Koreaanse tweedeling van elkaar gescheiden familieleden en de aanleg van een spoorlijn tussen de twee landen, te hervatten.
Een verbetering van de betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Korea leek zich af te tekenen toen er in 2000 voor het eerst een top werd gehouden tussen de leiders van de twee landen. De verhouding is weer bekoeld sinds George W. Bush vorig jaar aantrad als president van de VS. In januari zei Bush dat Noord-Korea, Iran en Irak samen „een as van het kwaad” vormen en de ambitie hebben massavernietigingswapens te ontwikkelen. Toen hij een maand later Zuid-Korea bezocht, zei hij zijn standpunt niet te hebben gewijzigd, maar nodigde hij Noord-Korea wel uit met zijn land te onderhandelen.