Wapengekletter tussen VS en terreurgroep IS-K in Afghanistan
Het wapengekletter tussen de VS en de terreurgroep IS-K in Afghanistan houdt aan. Het dodental loopt op.
Onbekenden vuurden maandag vanuit een voertuig in het noorden van Kabul vijf raketten af op de internationale luchthaven van Kabul. Amerikaanse militairen schoten de raketten met luchtverdedigingssystemen uit de lucht.
De raketaanval volgt op twee Amerikaanse droneaanvallen op IS-Khorasan, de Afghaanse tak van Islamitische Staat. Zaterdag schakelden de VS twee IS-K-kopstukken uit, zondag verijdelden de Amerikanen een aanslag van deze terreurgroep.
IS-K is verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag van donderdag op de luchthaven van Kabul waarbij zeker 170 Afghanen, waaronder 28 talibanstrijders, en dertien Amerikaanse militairen om het leven kwamen. Inmiddels is nog een VS-militair aan zijn verwondingen bezweken.
Bij de Amerikaanse droneaanval van zondag op een voertuig in Kabul kwamen twee inzittenden, mogelijk uitgerust met bomgordels, om het leven. De MQ-9-drone schakelde op 3 kilometer van het vliegveld het voertuig uit. Negen omstanders zouden zijn omgekomen. Volgens de Amerikanen door de detonatie van explosieven in de auto.
De droneaanval in Kabul kwam op het moment dat VS-president Joe Biden op de Dover Air Force Base in de VS een laatste eerbetoon bracht aan de gesneuvelde Amerikaanse militairen.
Zaterdag liquideerden de Amerikanen met een droneaanval een aanslagplanner van IS-K en een medewerker. De twee reden in een voertuig in de provincie Nangarhar, ten oosten van Kabul. Het Pentagon meldt niet of de slachtoffers betrokken waren bij het bloedblad op de luchthaven. IS-K voerde de afgelopen jaren meerdere dodelijke aanvallen uit in Afghanistan.
Donderdag waarschuwde president Biden de verantwoordelijken voor de dodelijke aanslag in Kabul. „Wij zullen jullie niet vergeven, wij zullen jullie niet vergeten, wij zullen jullie laten boeten.”
Niet makkelijk
De Amerikanen hebben het zichzelf met hun volledige, overhaaste vertrek uit Afghanistan niet gemakkelijk gemaakt. De VS beschikken over geen enkele basis meer in het land, terwijl de grondtroepen zijn teruggetrokken.
De VS zetten bij de aanvallen in Afghanistan drones in van een Amerikaanse basis in de Verenigde Arabische Emiraten. Na een vlucht van acht uur kan de MQ-9-drone nog zo’n 4 tot 5 uur boven het doel blijven hangen, voordat het moet terugkeren. Nederland heeft vier van deze zware onbemande toestellen besteld.
Bij de droneaanvallen maken de VS gebruik van een nieuw type raket. Vlak voor het inslaan schieten zes scherpe messen uit de raket die dodelijk inslaan op het doelwit. Doordat de raket geen gebruik maakt van explosieven, kan schade aan omstanders worden voorkomen.