Economie

Prijsverlaging van EU-suiker uitgesteld

De drastische prijsverlaging voor Europese suiker gaat nog niet in 2005 in. Bij de voorgenomen veranderingen in het EU-systeem voor suikersubsidies zijn er namelijk nog veel knelpunten, zo bleek maandagavond bij een eerste overleg hierover tussen landbouwministers van de 25 EU-landen.

ANP
23 November 2004 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

De prijsverlaging moet de Europese suikerprijs in de buurt brengen van de wereldprijs, die nu drie keer zo laag is. De vraag is hoe lang de wereldhandelsorganisatie WTO toestaat dat de Europese Unie (EU) zijn eigen suikermarkt hermetisch afschermt.

De meeste ministers zeiden maandag wel dat het systeem moet worden veranderd, maar ze zijn erg verdeeld over het hoe en wanneer.

Vooral Zuid- en Oost-Europese landen willen de markt alleen vrijgeven voor overproductie van suikerbieten. Tien van hen zeiden nadrukkelijk hun eigen suiker te willen blijven verbouwen: „Veranderingen hebben een verwoestend effect op boerderijen en bedrijven in de sector.”

Ze vrezen dat de teelt zich concentreert in andere EU-landen, zo hebben ze geschreven in een boze brief aan de Europese Commissie.

Twistpunt is verder hoeveel suiker een groep ontwikkelingslanden mag leveren. Deze landen hebben nu een zeer gunstige regeling: ze krijgen de hoge Europese prijs betaald voor hun goedkoop geproduceerde rietsuiker. De nieuwe Europees commissaris Fischer Boel (Landbouw) benadrukte maandag dat het onvermijdelijk is dat de Europese suikerprijs in de richting van de prijs van de wereldmarkt zakt. Bovendien hebben Brazilië en andere landen al een klacht bij de WTO over afscherming van de markt ingediend. De uitspraak volgt in maart of april.

De Deense commissaris Fischer Boel zei na de WTO-uitspraak met een formeel voorstel te komen voor de EU-ministers. Die kunnen er eind dat jaar over beslissen. Suiker is het laatste grote landbouwproduct waarvoor de EU de markt heeft afgeschermd. De discussie is voor Nederland van groot belang: circa 15.000 Nederlandse boeren telen suikerbieten. Bovendien zijn er meerdere grote bedrijven die de bieten verwerken.

De Nederlandse regering is voor een prijsverlaging en een daling van de Europese suikerproductie. Minister Veerman (Landbouw) vindt dat de teelt moet plaatsvinden waar dat het beste kan. Landen moeten dus niet per se hun eigen sector behouden. Bij de plannen moet rekening worden gehouden met de groep ontwikkelingslanden, stelde Veerman eerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer