België stopte evacuatie om acute dreiging aanslag wachtrij
België heeft de evacuaties uit Kabul woensdagavond beëindigd omdat er acuut gevaar was van een aanslag op de wachtende mensen rond het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad. Het gevaar was volgens de Verenigde Staten en andere landen „imminent”, zegt premier Alexander De Croo.
België kreeg woensdag te horen „dat het gevaar van een zelfmoordaanslag binnen die massa van mensen bij elkaar zwaar toegenomen was”, aldus De Croo. „Daarnaast zagen we dat men bezig is om de toegangspoorten af te sluiten, zodat er de facto nog zeer weinig mensen in slaagden om de luchthaven binnen te geraken.” Ook wilde België volgens hem beginnen met het terughalen van de militairen die bij de evacuatie hielpen, omdat duidelijk werd dat het vliegveld niet lang meer in bedrijf zou blijven. België wilde voorkomen dat zij in Kabul vast zouden komen te zitten.
Of de veronderstelde dreiging inderdaad uitgaat van de plaatselijke tak van Islamitische Staat, IS Khorasan, wil De Croo op een persconferentie over de gestaakte evacuatie niet zeggen. De waarschuwing is „op militair niveau” uitgewisseld en hij zegt daar geen details over te kunnen geven.
Door het stopzetten van de evacuatievluchten zitten zeker twaalf mensen die naar België wilden uitwijken nog vast in Afghanistan, zegt minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès. Zij hebben zich gemeld. Wilmès’ ministerie heeft een lijst met nog eens meer dan honderd mensen die mogelijk in hetzelfde parket zitten.
De veiligheid heeft steeds vooropgestaan, zegt De Croo. „Dan gaat het natuurlijk om de veiligheid van onze mensen maar ook van de mensen die zouden proberen op de luchthaven te geraken. Die boodschap hebben we aan hen ook doorgegeven.”