Denen hechten aan gezellig ontbijten met collega's
Denen houden van gezelligheid, uitgedrukt door het woord ”hygge”. De coronatijd stelt dit echter wel op de proef.
Elke vrijdag en ook maandelijks op donderdag is er ontbijt met collega’s. Dit is dan niet zo maar een hap-slik-weg maal en dan weer snel aan het werk. Nee. Zeker op vrijdag neemt men op zijn gemak een vol uur de tijd om met elkaar over van alles en nog wat te babbelen. Geen gejakker. De eerste keer bracht de aanblik van deze gezellig etende en keuvelende collega’s me in verwarring. Moesten we eigenlijk niet werken? Of was het juist goed om even op de rem te trappen en gezellig mee te doen?
Denen hebben iets met gezelligheid en sfeer. Een van de bekendste Deense uitdrukkingen is ”hygge” (spreek uit: huuge), een mooi woord voor gezelligheid en knusheid. Bij hygge denk ik vooral aan mijn ervaringen met Jens, een stevige Deense collega met bulderende lach en cynische humor. Zijn eerste wapenfeit was mij mee te tronen naar een conferentie in Middelfart, een idyllisch plaatsje op het eiland Funen.
Het was daar goed toeven in een statig wit landhotel met oranje pannendak. Het lag pal aan de kust van de Kleine Belt waarin we de dolfijnen zagen opduiken. Bourgondische Jens wist samen met zijn collega’s als geen ander een warme sfeer te creëren die verder ging dan oppervlakkige welwillendheid. Deze gezelligheid van het ongedwongen genieten van de goede dingen des levens met fijne mensen om je heen is me altijd bijgebleven. Er was ruimschoots de tijd voor onderhoudende gesprekken tijdens heerlijke maaltijden met lange pauzes waarin we gezamenlijke wandelingen maakten langs de kust.
Vooral de maaltijden geven uitdrukking aan de gezelligheid en het onderling samen zijn. Het ontbijt is niet overdreven overdadig en doet Hollands aan met boter op sneden brood waarbij jam, kaas, vis en ook melk is te verkrijgen. Opmerkelijk is de excentrieke kaasschaaf, een roller met een stuk ijzerdraad. Een typisch Deens lunchgerecht is het zogenaamde smørrebrød. Een beboterde snee roggebrood met dik beleg van vis, vlees, kaas, of rauwkost en met saus erbij. Deze lekkernij ziet er vaak zo verleidelijk uit met dat weelderige beleg dat je er al gauw te veel van bestelt. De avondmaaltijden bestaan doorgaans uit veel (varkens)vlees met dranken als bier en wijn.
Maar corona bracht helaas een abrupt einde aan deze gezamenlijke etentjes. De hygge heeft daarmee een stevige aderlating ondergaan. Weliswaar is er sindsdien een wekelijks digitaal ontbijt via Teams. Maar na een enthousiast begin lijdt dit nu een kwijnend bestaan. Een Deense website vermeldt dat 76 procent van de mensen er inderdaad de voorkeur aan geeft om elkaar ”fra ansigt til ansigt” –denk aan het Bijbelse ”van aangezicht tot aangezicht”– te ontmoeten. Men kijkt dan ook reikhalzend uit naar het najaar met daarin hopelijk een herstart van de gezamenlijke maaltijden. Welkom terug hygge!