Buitenland

Demonstraties in Oekraïne tegen verkiezingsuitslag

De Oekraïense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko heeft zijn aanhang maandag opgeroepen tot een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid. Die is bedoeld als protest tegen de omstreden uitslag van de tweede ronde van de verkiezingen, die zijn pro–Russische opponent Viktor Janoekovitsj als president aanwijst. Volgens Joesjtsjenko en zijn aanhang is zowel bij de verkiezingen als bij de telling van de stemmen massaal gefraudeerd.

ANP/AFP/DPA
22 November 2004 17:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:54
Protest in Kiev tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Foto EPA
Protest in Kiev tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Foto EPA

In de hoofdstad Kiev trotseerden honderdduizenden aanhangers van de hervormingsgezinde, pro–westerse Joesjtsjenko de vrieskou om te demonstreren voor een eerlijke telling van de stemmen. Joesjtsjenko had Oekraïners in het hele land opgeroepen naar de hoofdstad te komen om te protesteren tegen wat hij noemde „een criminele poging van de autoriteiten de toekomst te stelen van gewone Oekraïners”. Hij vroeg de betogers op het Onafhankelijkheidsplein te blijven tot zijn overwinning een feit was.

De Centrale Kiescommissie verklaarde maandagmorgen, toen 99 procent van de stemmen was geteld, dat premier Janoekovitsj de overwinning niet meer kon ontgaan. Volgens exitpolls lag Joesjtsjenko echter steeds op kop. De oppositie zegt vele duizenden onregelmatigheden te hebben geconstateerd. Zo was de opkomst in bolwerken van de regering verdacht hoog, in enkele oostelijke provincies kwam die uit op een onwaarschijnlijke 96 procent. Premier Janoekovitsj had de steun van de zittende president Leonid Koetsjma en de Russische autoriteiten.

Niet alleen de oppositie heeft onregelmatigheden vastgesteld, ook volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voldeden de presidentsverkiezingen niet aan democratische normen. Net als voor de eerste ronde, zijn volgens de waarnemers van de OVSE ambtenaren en studenten onder druk gezet om op premier Janoekovitsj te stemmen. Ook laakten internationale waarnemers de „overweldigende” vooringenomenheid van de media voor de regeringsleider.

Naar aanleiding van de omstreden verkiezingsuitslag gaan alle 25 lidstaten van de Europese Unie de ambassadeurs van Oekraïne op het matje roepen om opheldering te vragen over de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen. Daarnaast gaat Nederland als EU–voorzitter samen met de OVSE de autoriteiten in Kiev vragen de voorlopige uitslag te herzien. Tot die stappen besloten de EU–ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel. Volgens minister Ben Bot is de EU „erg bezorgd over het nieuws dat tot nu toe naar buiten is gekomen”.

Leden van de Oekraïense regering hebben niet gereageerd op de golf van kritiek. Janoekovitsj heeft de overwinning nog niet opgeëist. Wel heeft hij maandag al felicitaties ontvangen van de Russische president Vladimir Poetin. Het tv–station van de oppositie, Kanaal 5, tevens het enige onafhankelijke massamedium in Oekraïne, was maandag om onbekende reden uit de lucht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer