Kerk & religie

GlobalRize blijft zich met het Evangelie inzetten voor Afghanistan

Een Afghaan kwam in mei van dit jaar tot bekering door middel van Stichting GlobalRize Nederland. De organisatie uit Oldebroek, die het Evangelie via het internet verkondigt, is vast van plan met het werk in dat land door te gaan, zegt operationeel directeur Frans de Lange.

Jan van Reenen
20 August 2021 09:37
beeld EPA
beeld EPA

De algemene verwachting is dat christenen het zwaar zullen krijgen in Afghanistan nu de taliban de macht naar zich toe getrokken hebben. Ook zal het ingewikkeld worden om met de christelijke boodschap toegang tot het land te krijgen, dat toch al moeilijk bereikbaar was met het Evangelie.

GlobalRize heeft begin dit jaar een studie gepubliceerd met de aantallen mensen die nog niet zijn bereikt met de boodschap van het Evangelie. Dat zijn er in totaal 3,2 miljard, 44 procent van de wereldbevolking. India staat op nummer 1 met 1,3 miljard mensen. Daarna volgen Pakistan en Indonesië met respectievelijk 218 miljoen en 170 miljoen mensen. Afghanistan staat op plek 14 met 39 miljoen mensen. Procentueel zou het land echter bovenaan staan, omdat de bevolking ook 39 miljoen mensen telt.

Toch zijn er wel christenen in Afghanistan. GlobalRize heeft mensen in het strenge moslimland weten te bereiken met de Bijbelse boodschap. De Lange noemt het voorbeeld van een Afghaan uit Kaboel die in mei van dit jaar dank zij GlobalRize het christelijk geloof heeft aangenomen. „Onze missie is mensen van het scherm naar de kerk te brengen. We hebben geprobeerd om deze man te begeleiden naar een lokale kerk, maar dat is tot op heden helaas nog niet gelukt.”

17419905.JPG
Frans de Lange, operationeel directeur GlobalRize. beeld RD, Anton Dommerholt

Social media

De organisatie kwam in het verleden vaak binnen via social media, zoals Facebook, met een Engelse tekst. Zo ging het ook in Afghanistan. Daarna kregen geïnteresseerden verdieping aangeboden, eerst via websites en daarna via Bijbelcursussen met een persoonlijk begeleider. In totaal heeft GlobalRize 109 studenten in Afghanistan gehad die een Bijbelcursus in het Engels volgden.

Omdat veel nog niet bereikte mensen geen Engels spreken, is de organisatie ertoe overgegaan om ook cursussen in andere talen aan te bieden. „Een cursus in het Pasjtoe of het Dari, de officiële talen van Afghanistan, is op dit moment niet aan de orde”, zegt De Lange.

„Daarvoor moet je een goed team hebben van mensen die deze talen spreken en cursisten kunnen begeleiden. Zover zijn we nog lang niet. Maar wie weet wat we op termijn kunnen doen met behulp van tot het christendom bekeerde vluchtelingen.”

Op dit moment worden er al wel cursussen aangeboden in het Urdu, de nationale taal van Pakistan, en het Farsi, de officiële taal van Iran. De Lange: „In Afghanistan leven ook mensen die deze talen spreken. Wie weet kunnen we een aantal van hen op deze manier bereiken.”

17419903.JPG
beeld EPA

Ondergronds

De taliban hebben al christenen in Afghanistan bedreigd. Er zijn moslims die zeggen dat ze de christenen willen uitroeien. Het lijdt voor De Lange geen twijfel dat de vrijheid van christenen in Afghanistan wordt beperkt en dat zij ondergronds zullen gaan. Tegelijk verwacht hij dat wanhopige Afghanen via internet op zoek zullen gaan naar het Evangelie en zullen aankloppen bij GlobalRize. „Je ziet het bijvoorbeeld ook in Venezuela. Juist in dat land, waar de nood groot is, komen velen met ons in contact.”

Bang is De Lange niet. „We laten ons nergens door weerhouden. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen de Heere Jezus nodig heeft om gered te worden. Wij willen Afghanen helpen met het Evangelie. Zij hebben het veel moeilijker dan wij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer