EU-buitenlandchef Borrell vindt dat er wel met de taliban moet worden gepraat
Voor de Europese Unie zit er niets anders op dan met de taliban te gaan praten. Maar dat is nog niet hetzelfde als het erkennen van de taliban als het gezag, liet EU-buitenlandchef Josep Borrell dinsdag weten.
De EU-vertegenwoordiger in Afghanistan heeft al contacten met de taliban, zei minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken na spoedoverleg met haar Europese collega’s. Ze vindt niet dat Nederland dat contact moet zoeken, want de taliban zijn niet via verkiezingen maar met geweld aan de macht gekomen. Kaags verwachtingen zijn dan ook „heel laaggespannen”. Maar de EU-landen „moeten wel met zijn allen nadenken” over de betrekkingen, en snel ook. „Dus wordt vervolgd.”
Ook Borrell heeft twijfels over de sussende woorden van de nieuwe heersers in Afghanistan. Die presenteren zich minder bruut dan voorheen. Volgens de hoogste diplomaat van de EU „zien ze er hetzelfde uit, alleen spreken ze beter Engels.” De Europese ontwikkelingshulp die naar Afghanistan vloeide is dan ook stopgezet. Aan „samenwerking met een toekomstige Afghaanse regering” zijn voorwaarden verbonden, waarschuwde Borrell. Die moet onder meer de fundamentele rechten waarborgen van alle Afghanen, vrouwen en minderheden inbegrepen.
Humanitaire hulp gaat wel door. Die moet misschien wel worden opgevoerd, denkt Borrell. Als straks bijvoorbeeld vrouwen niet meer op het land mogen werken, kan er in grotere delen van Afghanistan honger uitbreken.
Ook de EU-landen zijn medeverantwoordelijk voor de snelle val van Afghanistan, vindt Borrell. „We moeten erkennen dat er fouten zijn gemaakt” en er dienen „lessen te worden getrokken.” Hij is het niet eens met de Amerikaanse president Joe Biden, die stelde dat het doel van de westerse invasie in Afghanistan nooit het stichten van een stabiele democratie was. Volgens Borrell was dat wel degelijk ook het oogmerk, maar is dat niet gelukt.
Populariteit Biden
De populariteit van president Biden heeft in zijn land een forse deuk opgelopen na de onverwacht snelle herovering van Afghanistan door de taliban. Nog maar 46 procent van de ondervraagden keurt het beleid van hun president goed, een daling van 7 procentpunten. Uit de peiling van Reuters/Ipsos blijkt verder dat 34 procent van de Amerikanen voorstander is van voortzetting van de buitenlandse militaire operaties in het land.
De Amerikaanse inlichtingendiensten werden deze zomer steeds pessimistischer over de kans dat het Afghaanse leger de taliban weerstand zou kunnen bieden. Biden zei op 8 juli nog dat de regering in Kabul waarschijnlijk niet zou vallen, terwijl zijn diensten daar al wel aan twijfelden.