Buitenland

Duitsland staakt ontwikkelingshulp voor Afghanistan

Duitsland stopt voorlopig met ontwikkelingshulp voor Afghanistan nu de Taliban er de scepter zwaaien. Het is nu zaak ontwikkelingswerkers het land uit te krijgen, zei verantwoordelijk minister Gerd Müller dinsdag. De 250 miljoen euro die Duitsland voor dit jaar had bestemd voor Afghanistan is nog niet uitgegeven.

ANP
17 August 2021 13:31Gewijzigd op 17 August 2021 16:32

Ook de humanitaire hulp aan Afghanistan is opgeschort. Duitsland kijkt met andere EU-landen om die hulp wel te bieden aan buurlanden van Afghanistan die mogelijk te maken krijgen met een stroom vluchtelingen. „We hebben de Verenigde Naties verteld dat we bereid zijn te helpen met humanitaire assistentie in buurlanden”, zei minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.

De fundamentalisten van de Taliban waren tussen 1996 en 2001 ook aan de macht, totdat een door de VS geleide troepenmacht hen verdreef. Tijdens hun bewind hadden vrouwen nauwelijks rechten en werden vergrijpen zeer streng gestraft naar islamitisch recht, de sharia. Meisjes mochten niet naar school.

De Taliban hebben beloofd dat onderwijs voor vrouwen en meisjes nu wel mogelijk is en vrouwenrechten zullen worden gerespecteerd. Ze hebben vrouwen in Kabul opgeroepen weer aan het werk te gaan. De beloftes zijn met de nodige scepsis ontvangen. Veel Afghanen proberen sinds de machtsovername van zondag hun land te ontvluchten.

Bondskanselier Angela Merkel heeft de situatie in Afghanistan besproken met de leiders van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië, en met de VN-mensenrechtencommissaris. Vooral de evacuaties vanuit Kabul kwamen aan de orde. De leiders spraken af nauw samen te werken.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier uitte dinsdag scherpe kritiek op de chaos op het vliegveld van Kabul, waar duizenden Afghanen zich hadden verzameld in een poging het land te verlaten. „De beelden van wanhoop op het vliegveld van Kabul zijn een schande voor de westerse politiek”, aldus Steinmeier die eerder minister van Buitenlandse Zaken was. Hij noemt de situatie in Afghanistan een „menselijke tragedie waarvoor we verantwoordelijkheid dragen”. Duitsland heeft volgens hem dan ook de plicht alle Afghanen die Duitsers de afgelopen jaren hebben bijgestaan in veiligheid te brengen. Sinds het begin van de eeuw hebben 150.000 Duitse militairen in Afghanistan gediend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer