Duitsland arresteert Brit om vermeende spionage voor Rusland
De Duitse autoriteiten hebben een Brit opgepakt die wordt verdacht van spionage voor Rusland. Het gaat volgens aanklagers om een medewerker van de Britse ambassade in Berlijn.
De man wordt ervan verdacht dat hij tegen betaling documenten heeft doorgespeeld aan een Russische inlichtingendienst. Het is onduidelijk welk bedrag hij zou hebben ontvangen voor die informatie. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het „onacceptabel” dat dergelijke spionage plaatsvindt op Duits grondgebied. „Daarom zullen we het onderzoek van de aanklager op de voet volgen.”
Rusland heeft nog niet gereageerd op de arrestatie van de Brit. De Britse politie bevestigde dat een 57-jarige man is aangehouden, maar benadrukte dat Duitsland verder het voortouw neemt in het onderzoek. Experts vermoeden dat de man geen diplomaat was, omdat de Britse autoriteiten zich op de achtergrond lijken te houden.
Aan de arrestatie van de man in Potsdam ging een gezamenlijk onderzoek vooraf van de Duitse en Britse opsporingsdiensten. De woning en werkplek van verdachte David S. zijn doorzocht. Duitsland heeft de afgelopen jaren vaker mensen aangehouden die worden verdacht van spionage voor Moskou.
Zo arresteerde de politie in juni nog een Russische wetenschapper die op een Duitse universiteit werkte. Die Ilnur N. zou eveneens informatie hebben doorgespeeld in ruil voor geld. Aanklagers stelden in februari vervolging in tegen een Duitser die in 2017 informatie over het Duitse parlementsgebouw zou hebben gelekt naar Rusland. Jens F. zou via zijn werk toegang hebben gehad tot plattegronden van de Bondsdag in Berlijn.
Ook andere EU-lidstaten maken zich zorgen over Russische spionage. In Nederland kon drie jaar geleden een operatie van de Russische militaire inlichtingendienst GROe worden verijdeld tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. De Russen waren toen op heterdaad betrapt door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Vier medewerkers van de GROe werden daarna het land uitgezet.
Rusland heeft een gespannen relatie met veel Europese landen. Dat heeft onder meer te maken met de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim en het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Het passagiersvliegtuig vol Nederlanders is volgens internationale onderzoekers uit de lucht geschoten met een Russische BUK-raket die is afgevuurd vanuit een gebied dat in handen was van pro-Russische rebellen. Rusland heeft altijd tegengesproken dat het was betrokken bij de aanval.