Buitenland

Verkiezingen Irak op 30 januari

De parlementsverkiezingen in Irak worden op 30 januari gehouden. Dat heeft de Iraakse kiesraad zondag bekendgemaakt. Dat de verkiezingen in januari gehouden zouden worden, was al bekend, maar een datum was nog niet vastgesteld.

AP
22 November 2004 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

Ook in steden die momenteel door geweld worden geteisterd, zoals Fallujah, Ramadi en Mosul, gaan de verkiezingen door, zei woordvoerder Farid Ayar van de kiesraad.

„Geen enkele provincie wordt uitgesloten, omdat de wet Irak als één kiesdistrict beschouwt. Het zou daarom onwettig zijn om een provincie uit te sluiten”, aldus Ayar.

Behalve 275 parlementsleden moeten de kiezers op 30 januari ook provincieraden en een nationale Koerdische raad kiezen. Ayar zei dat 122 van de 195 partijen die zich voor deelname hadden aangemeld aan de verkiezingen mogen meedoen. De kiesraad heeft de Verenigde Naties gevraagd waarnemers te sturen om toe te zien op het verloop van de verkiezingen. Volgens Ayar zijn reeds rond de 35 waarnemers in Irak aangekomen. „Maar we hebben er zo veel nodig als maar kan”, zei hij.

Amerikaanse soldaten hebben in de Noord-Iraakse stad Mosul zaterdag de lichamen van negen Iraakse soldaten ontdekt. Alle negen waren zij geëxecuteerd met een schot in het achterhoofd en zeven van de mannen waren vervolgens onthoofd, zo heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt.

Het Amerikaanse leger meldde zaterdag ook dat donderdag al de onthoofde lichamen van vier Iraakse soldaten waren gevonden in Mosul. De lichamen werden ontdekt tijdens een grote zuiveringsactie in de stad, die gedurende de Amerikaanse aanval op Fallujah enige dagen gedeeltelijk in handen was van opstandelingen. Amerikaanse en Iraakse soldaten arresteerden bij de operatie in Mosul vrijdag dertig opstandelingen.

Het is onduidelijk wie de Iraakse soldaten heeft vermoord, maar de groepering van de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi verklaarde vrijdag op een website in ieder geval twee soldaten publiekelijk te hebben onthoofd in Mosul. Of die bewering op waarheid berust, kon niet worden bevestigd.

In heel Irak was het zaterdag onrustig. In de soennitische wijk Azamiyah in het centrum van Bagdad werd hevig gevochten tussen Amerikaanse soldaten en opstandelingen. Bij die gevechten kwam ten minste één Amerikaanse soldaat en één Iraakse politieagent om het leven. In de westelijke wijk Amiriyah braken gevechten uit nadat er drie Iraakse soldaten waren omgekomen bij bomaanslagen. Een zelfmoordaanslag in het zakendistrict van Bagdad kostte het leven aan een Irakees.

Opstandelingen schoten zaterdag in Bagdad vier medewerkers van het Iraakse ministerie van Planning dood. De vier waren met de auto onderweg naar hun werk toen zij werden ingehaald en de terroristen het vuur op hen openden.

In Ramadi, ten westen van Bagdad, raakten Amerikaanse soldaten in gevecht met opstandelingen rond het lokale regeringsgebouw in de stad. Volgens ziekenhuismedewerkers kwamen daarbij negen Irakezen om het leven. In Baqouba, ten noordoosten van Bagdad, werden een kolonel van de Iraakse politie en zijn chauffeur doodgeschoten. In de Noord-Iraakse stad Kirkuk bliezen opstandelingen een oliebron op. Het was de zesde keer dat dat gebeurde in tien dagen, aldus medewerkers van de Iraakse olieconcerns.

De Poolse Teresa Borcz Khalifa, die vorige maand in Bagdad werd ontvoerd, is vrij. De 54-jarige vrouw verscheen zaterdag tot ieders verrassing op een persconferentie in Warschau. De Poolse premier Marek Belka, die de persconferentie leidde, zei dat Borcz Khalifa vrijdagavond in Polen was aangekomen. Hij weigerde iets los te laten over wanneer, waar en hoe zij was vrijgekomen, maar zei dat diensten en instituten uit verschillende landen hadden samengewerkt om haar vrij te krijgen.

Ook Borcz Khalifa zelf gaf weinig details over haar ontvoering en bevrijding of vrijlating. Ze zei goed te zijn behandeld door haar ontvoerders, maar erg blij te zijn dat ze weer vrij is. Hoewel de vermoeidheid van haar gezicht was af te lezen zei ze zich erg goed te voelen.

Borcz Khalifa, die dertig jaar in Irak heeft gewoond en zowel een Pools als een Iraaks paspoort heeft, werd op 28 oktober uit haar appartement in Bagdad ontvoerd. Sindsdien zond de nieuwszender Al-Jazeera twee video’s uit waarop zij de Poolse regering opriep alle Poolse troepen terug te trekken uit Irak. Polen heeft 2400 soldaten in Irak en voert het bevel over een troepenmacht van 6000 man in het midden van het land.

Begin november zei de Poolse president Aleksander Kwasniewski zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush om hulp gevraagd te hebben bij de campagne om de vrouw vrij te krijgen. Het is onduidelijk of de VS een rol hebben gespeeld in de vrijlating of bevrijding van Borcz Khalifa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer