Door het betalen van kostgeld leert je kind dat het leven geld kost
Onze oudste dochter gaat na de zomer aan het werk. Ze woont voorlopig nog thuis. Wij vinden het lastig om van ons kind kostgeld te vragen. Terwijl het ons wel zou helpen als ze mee gaat betalen.
Veel ouders vinden kostgeld een ongemakkelijk onderwerp. Maar eigenlijk is het een prachtig middel om te leren dat het leven geld kost. Zeker als je nog niet eerder zelfstandig hebt gewoond. Op de lange termijn helpt u uw kind als u haar om kostgeld vraagt, want als ze op een gegeven moment toch op zichzelf gaat wonen of trouwen, weet ze dat ze een deel van haar salaris zal moeten reserveren voor bijvoorbeeld vaste lasten en boodschappen.
Maar wat het wellicht voor u ook ongemakkelijk maakt: er bestaan geen standaard kostgeldbedragen. Gelukkig zijn er wel verschillende manieren om een bedrag te berekenen. Met de Nibud-pdf ”Kostgeld, wat is redelijk?” kunt u het bedrag berekenen dat u zelf het beste bij uw situatie vindt passen. U kunt beginnen met te bekijken welke kosten u wilt doorberekenen en wat uw dochters draagkracht zal zijn.
Vervolgens zet u alle uitgavenposten waar zij gebruik van maakt op een rijtje. Denk hierbij niet alleen aan huur of hypotheek en energie, maar bijvoorbeeld ook aan lokale heffingen, internet en verzekeringen.
U kunt uw dochter hierbij betrekken door te laten zien wat u maandelijks aan deze posten kwijt bent. Vervolgens kunt u bepalen hoe u de kosten wilt verdelen. U kunt ze delen door het aantal personen in uw huishouden, maar u kunt ook verdelen naar inkomen. Is haar inkomen lager dan dat van u, dan draagt zij ook minder bij en vice versa.
Een derde manier is om te kijken waar uw ‘kostganger’ daadwerkelijk gebruik van maakt. Heeft u nog een vaste telefoon in huis, maar gebruikt ze die eigenlijk niet, dan hoeft zij daar niet aan mee te betalen. Maak vervolgens duidelijke afspraken met elkaar. Hoe wilt u het kostgeld ontvangen en wanneer?
Het heeft de voorkeur om de gemaakte afspraken vast te leggen. Belangrijk daarbij is wel dat u na enkele maanden bij elkaar nagaat of iedereen nog gelukkig is met deze afspraken. Voelt iedereen zich intussen misschien toch beter bij een andere verdeling? Maak in dat geval nieuwe afspraken.
Punten van aandacht zijn eventueel toeslagen en uitkeringen. Maakt u gebruik van huurtoeslag, dan kan een extra inkomen en het vragen van kostgeld hierop van invloed zijn. En als u een bijstandsuitkering heeft of AOW, is het verstandig om na te gaan of het inkomen van uw dochter hierop van invloed is.
En tot slot: misschien komt u tot de conclusie dat u het vooral belangrijk vindt om kostgeld te vragen zodat uw dochter leert omgaan met vaste lasten. In dat geval kunt u er ook voor kiezen om het op een spaarrekening apart te zetten en dit ‘potje’ voor haar te bewaren. Zo is er extra geld achter de hand voor grote uitgaven die ze moet doen als ze het ouderlijk huis verlaat.
De auteur is communicatieadviseur bij het Nibud