Buitenland

Steeds meer huisdieren en minder kinderen in Spaans gezin

Het ‘nationale feest’ van Spanje, het stierenvechten, verliest ondanks hardnekkig verzet van de stierenvechtlobby snel terrein. Dat is onvermijdelijk, want hier dringt het besef door dat dieren respect verdienen. Echte hondenliefhebbers hadden dat natuurlijk al lang en hun aantal nam de voorbije jaren explosief toe.

Lex Rietman
5 August 2021 16:40Gewijzigd op 6 August 2021 21:49
Vrouwen op pad met honden in het centrum van de Spaanse stad Ronda. beeld AFP, Jorge Guerrero
Vrouwen op pad met honden in het centrum van de Spaanse stad Ronda. beeld AFP, Jorge Guerrero

#Spanje heeft een naam hoog te houden op het gebied van dierenmishandeling. Iedereen denkt dan natuurlijk meteen aan het stierenvechten. Maar het land kent nog heel wat andere traditionele volksfeesten waarin het dier een treurige hoofdrol speelt.

Eén van de beruchtste is de jaarlijkse ”Toro de la Vega” in het plaatsje Tordesillas. Daarbij jagen honderden mannen, te voet of te paard en gewapend met lansen, op een stier. Eerst door de straten van het stadje. Eenmaal buiten Tordesillas wordt de stier in het open veld omsingeld en van alle kanten bestookt met speren. De winnaar van dit spektakel is degene die de stier de dodelijke wond toebrengt.

De Spaanse samenleving is echter aan het veranderen. Vijf jaar geleden verbood de regionale regering van Castilla y León het doden van de stier tijdens de Toro de la Vega. Dit gebeurde na aanzwellende protesten van de ook in Spanje groeiende beweging voor dierenrechten. Bij het eeuwenoude festijn in Tordesillas sprong de brute wreedheid dan ook wel op een uitzonderlijke manier in het oog.

Ook het klassieke stierenvechten in de arena staat onder druk. Niet alleen door de toenemende aandacht voor dierenrechten, maar ook door de sterk teruglopende belangstelling van het publiek. Alleen een kleine elite van welgestelde en doorgaans conservatieve Spanjaarden loopt nog warm voor een bezoek aan de arena. Desondanks slurpt de stierenvechtsector miljoenen overheidssubsidies op, mede betaald uit Europese potjes.

17386983.JPG
Het ‘nationale feest’ van Spanje, het stierenvechten. beeld Lex Rietman

Basisbehoefte

Nog steeds staan de persverslagen van stierengevechten op de cultuurpagina’s, zelfs in kranten die voor progressief doorgaan zoals El País. Dat stierenvechters en vechtstierfokkerijen over machtige bondgenoten beschikken, bleek onlangs uit een initiatief van de rechtse regioregering in Madrid. Die eiste van de Spaanse regering een verlaging van de btw voor hun sector. Van 21 procent –zoals bij andere publieksevenementen– zou het tarief naar 4 procent moeten. Oftewel: stierenvechten als elementaire basisbehoefte, op het niveau van water en brood.

Het Catalaanse parlement verbood in 2010 stierengevechten in de regio. Na de Canarische Eilanden werd Catalonië de eerste regio op het Spaanse vasteland met zo’n verbod. In 2016 vernietigde het grondwettelijk hof in Madrid het Catalaanse veto. Het praktisch effect van dit ruggensteuntje van hogerhand voor de stierenlobby is echter nul. In Catalonië, waar de dierenrechtenbeweging in Spanje het sterkst is, haalt niemand het in zijn hoofd om een stierengevecht te organiseren. Er zou toch geen hond komen opdagen.

Dat is niet bij gebrek aan honden; die zijn er in overvloed. Op dit moment telt Spanje zelfs tweemaal zoveel huisdieren dan kinderen onder de 15 jaar. Volgens de jongste cijfers zijn er 6,8 miljoen kinderen tot en met 14 jaar en 13 miljoen geregistreerde huisdieren. Vooral honden (93 procent) en katten (6 procent) zijn gewild. Bovendien groeit het aantal huisdieren snel. In de voorbije vijf jaar was de toename 40 procent.

17386984.JPG
Honden zijn er in overvloed in Spanje. beeld Lex Rietman

Veroorloven

Tegelijk blijven de geboortecijfers dalen. Sociologen en economen leggen uit dat dit alles te maken heeft met de wankele arbeidssituatie en de lage lonen van de overgrote meerderheid van de jonge Spanjaarden. Terwijl eenzaamheid voor oudere mensen een reden kan zijn om een huisdier te nemen, zou armoede weleens een beslissende factor kunnen zijn voor jongere Spanjaarden. Wie behoefte heeft aan gezelschap, kan zich nu eenmaal eerder een hond veroorloven dan een kind.

Het besef dat dieren gevoelig zijn en respect verdienen, begint ook door te dringen in de Spaanse politiek. De partij tegen dierenmishandeling, PACMA, klimt langzaam maar zeker in stemmenaantal. Dit voorjaar nam het parlement in Madrid een wetsvoorstel in behandeling dat dieren voor het eerst beschouwt als levende wezens in plaats van dingen. De behandeling van het voorstel werd gesteund door alle fracties. Behalve door Vox. De woordvoerder van de ultrarechtse formatie vroeg zich hardop af: „Hoe kun je nou rechten geven aan dieren als zij geen verplichtingen hebben?”

Serie Dier en mens

„De grootheid van een natie valt af te lezen aan de manier waarop ze omgaat met dieren”, zei Mahatma Gandhi. Hoe hangt de vlag er wereldwijd bij? Deel 3: Spanje.

Meer over
Dier en mens

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer