Duitsland wil burgers beter kunnen waarschuwen bij noodsituatie
De Duitse regering wil het rampenwaarschuwingssysteem verbeteren. Het initiatief volgt op het recente noodweer in Duitsland, waardoor zeker 165 mensen om het leven kwamen. Het alarmsysteem werkte, „maar onze ervaringen met deze ramp laten zien dat we meer en het beter moeten doen”, zei een regeringswoordvoerder.
Hoewel meteorologische diensten waarschuwden voor zware regenval en overstromingen, zeggen veel mensen in de zwaarst getroffen gebieden dat ze verrast werden door de snelheid waarmee het water in de rivieren steeg. Het wassende water spoelde telecommasten weg en veroorzaakte stroomstoringen, waardoor mensen niet op tijd de sms-berichten van waarschuwingssysteem Nina ontvingen. De voorzitter van de landelijke burgerbeschermingsdienst BKK, Armin Schuster, pleitte er maandag op de radio daarom voor de ouderwetse sirenes weer in gebruik te nemen.
Ook is er discussie of de rampenwaarschuwing misschien landelijk moet worden geregeld. Nu ligt de verantwoordelijkheid bij de deelstaten. „Naar mijn mening moet de federale regering een veel sterkere coördinerende rol spelen”, zei Annalena Baerbock, namens de Groenen kandidaat voor het bondskanselierschap bij de verkiezingen in september.
Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei juist bij een bezoek aan het zwaar getroffen Euskirchen, in Noordrijn-Westfalen, dat het „volstrekt ondenkbaar is dat een dergelijke ramp centraal en vanuit een plaats geregeld kan worden”.