Binnenland

De Geus wil geen onderzoek AOW

Minister De Geus van Sociale Zaken voelt niets voor een onderzoek naar een flexibele AOW, waarbij mensen ervoor kunnen kiezen eerder of later dan het 65e levensjaar met pensioen te gaan. De Geus zei dat vrijdag in de Tweede Kamer bij de behandeling van het wetsvoorstel voor VUT en prepensioen.

Redactie politiek
19 November 2004 23:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

De PvdA had gevraagd om een dergelijk onderzoek naar het ”Zweedse model”. In Zweden bestaat al een flexibele AOW. Werknemers kunnen er tussen hun 62e en 70e met pensioen. Hoe langer iemand doorwerkt, hoe hoger zijn pensioenuitkering. Het PvdA-voorstel kreeg vrijdag steun van VVD, D66 en GroenLinks, zodat een ruime meerderheid voor het onderzoek is.

De Geus vindt het evenwel onwenselijk om een AOW-leeftijd onder de 65 mogelijk te maken. Hij wees erop dat de uitkering dan veel lager zal zijn. „Wij willen geen AOW onder het bestaansminimum.” Voor mensen die willen doorwerken na hun 65e hoeven er volgens De Geus ook geen extra voorzieningen te komen. Zij kunnen hun AOW apart zetten, zodat ze een extraatje hebben als ze met werken stoppen.

Volgens De Geus heeft de publiciteit over het PvdA-plan al voor onrust gezorgd in vakbondskringen. „Het kabinet vindt dat de AOW een duidelijke vaste waarde moet zijn.” Het CDA is het helemaal eens met de eigen minister. Volgens kamerlid Verburg zal het onderzoek leiden tot het loslaten van de 65 als vaste pensioenleeftijd. Ook SP-kamerlid De Wit sprak die vrees uit.

De linkse oppositie pleitte er gisteren voor de VUT- en prepensioenplannen van het kabinet niet op 1 januari 2006 te laten ingaan, maar twee jaar later. PvdA, GroenLinks en SP hebben daartoe een wijzigingsvoorstel ingediend, dat echter geen meerderheid zal halen. De coalitiefracties noch het kabinet zien iets in uitstel van de plannen. Volgens de drie linkse partijen is het uitstel nodig omdat pensioenfondsen en verzekeraars meer voorbereidingstijd nodig hebben. De organisaties van pensioenfondsen en verzekeraars zeiden vorige maand tijdens een hoorzitting van de Kamer dat invoering in 2006 volgens hen vrijwel onmogelijk is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer