Kerk & religie

Kwarteeuw psychosociale zorg voorziet in behoefte

Diaconaal Maatschappelijk Werk Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (DMW-AV) verleent inmiddels 25 jaar christelijke hulpverlening. „We willen aan zo veel mogelijk mensen met een christelijke achtergrond goede psychosociale zorg leveren.”

Bastiaan van Soest
3 August 2021 11:40
In 2000 kocht de stichting een eigen gebouw aan de Prickwaert in Sliedrecht. beeld RD, Anton Dommerholt
In 2000 kocht de stichting een eigen gebouw aan de Prickwaert in Sliedrecht. beeld RD, Anton Dommerholt

Ruim 25 jaar geleden staken diaconieën van verschillende kerkverbanden in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden de koppen bij elkaar om maatschappelijke hulp op christelijke grondslag te bieden. Aanleiding was het zorgaanbod dat een grote regionale organisatie met steun van de overheid ging leveren. Liever zagen de kerken dat maatschappelijke zorg als rouwverwerking, verslavingszorg en echtscheidingsproblematiek plaats zou blijven vinden op christelijke grondslag. Om die reden werd de stichting DMW-AV in 1996 opgericht. De interkerkelijke stichting, waarin onder meer de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten en de Christelijke Gereformeerde Kerken participeren, is voor een deel afhankelijk van giften van de deelnemende kerken en de collecten die jaarlijks worden gehouden. Daarnaast subsidiëren de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden, Sliedrecht en Vijfheerenlanden de activiteiten van de stichting.

De brede kerkelijke achterban is een heel bewuste keuze. Bestuurslid Wilbert de Jong: „We willen vanuit een brede, christelijke achtergrond aan zo veel mogelijk mensen psychosociale zorg verlenen.”

Herkenning

De Jong, belast met het onderhouden van de contacten met de burgerlijke gemeenten, stelt dat DMW-AV al jaren in een behoefte voorziet: „Hulpvragers weten zelf de weg te vinden naar de stichting of worden doorverwezen, bijvoorbeeld door hun huisarts. Ook predikanten, ouderlingen en pastoraal werkers van de aangesloten kerkelijke gemeenten zijn blij met de stichting en verwijzen naar ons door. Psychosociale zorg heeft een connectie met het geestelijk leven. Het is daarom belangrijk dat hulpvragers herkenning ontvangen van hulpverleners bij persoonlijke worstelingen waarin christelijke waarden een rol en betekenis hebben. Wie zelf geen christelijke overtuiging heeft, ziet de betekenis daarvan veelal minder of niet. DMW-AV levert overigens psychosociale zorg, geen zielszorg. Dat blijft voorbehouden aan de predikant of de kerkenraad. De zorg die DMW-AV levert, is kosteloos. We vragen geen eigen bijdrage. Zo willen we de zorg laagdrempelig houden voor iedereen die dat nodig heeft.”

Hoogwaardige zorg

DMW-AV levert het zorgaanbod in samenwerking met Stichting Schuilplaats. „De medewerkers van onze stichting zijn in dienst bij Stichting Schuilplaats in Veenendaal. We zijn daarmee verzekerd dat kwalitatief hoogwaardige zorg wordt verleend.” De medewerkers van Stichting Schuilplaats participeren ook in de sociale teams van de subsidiërende gemeenten. „Ze ontvangen het volste vertrouwen van de gemeenten en draaien volwaardig mee.”

In het jaar 2000 deed zich de mogelijkheid voor om een eigen gebouw te kopen aan de Prickwaert in Sliedrecht. „We ontvangen cliënten bij de burgerlijke gemeenten of gaan ook wel naar hen toe als dat wenselijk is. Maar als iemand liever niet naar de burgerlijke gemeente gaat, kan die altijd –ook anoniem– terecht bij een van de hulpverleners in ons gebouw aan de Prickwaert in Sliedrecht.”

Hoe kijkt de stichting terug op de achterliggende 25 jaren? De Jong: „Vooral met dankbaarheid. Het werk dat in 1996 begonnen is, gaat door. DMW-AV is een financieel gezonde organisatie en er is al die jaren behoefte geweest aan de zorg die we leveren. De samenwerking met de burgerlijke gemeenten is altijd als prettig ervaren. Natuurlijk ook zakelijk, maar daar is niet zo veel mis mee, want ook nodig om overeind te kunnen blijven.”

Kwetsbaarheid

De toekomst ziet De Jong dan ook met vertrouwen tegemoet. „We hebben in dit jubileumjaar een nieuwe website gelanceerd. Ook willen we DMW-AV in de komende jaren meer profileren richting particulieren. Niet alleen met het oog op de collecten die de deelnemende kerken organiseren, maar ook als aanbieder van professionele zorg. Een zorgpunt blijft de kwetsbaarheid van een kleine organisatie en het geringe aantal gemeenten. De meeste subsidie komt van de genoemde vier burgerlijke gemeenten. Als er een daarvan besluit niet meer te participeren, zijn we zomaar een kwart van onze inkomsten kwijt.” Een uitbreiding van het werkgebied wordt echter niet overwogen. „We zitten hier mooi tussen de rivieren in; de deelnemende kerken ontmoeten elkaar op verschillende vlakken en er is herkenning, ook geestelijk. Dat biedt een beproefde basis waarop DMW-AV met vertrouwen verder kan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer