Buitenland

Joegoslavië–Tribunaal overschaduwt kabinetsformatie Kosovo

Westerse landen proberen te voorkomen dat de voormalige guerillaleider Ramush Haradinaj premier wordt van Kosovo. Dat is vernomen in kringen van de internationale gemeenschap in de Servische provincie, die sinds 1999 onder VN–bestuur staat.

ANP/RTR/AFP
19 November 2004 18:28Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

Haradinaj is de afgelopen tijd herhaaldelijk ondervraagd door onderzoekers van het Joegoslavië–Tribunaal en wordt mogelijk aangeklaagd. Servië beschuldigt de voormalige regionaal commandant van het Kosovo–Bevrijdingsleger (UCK) van de moord op tal van Servische burgers.

De Democratische Liga van Kosovo (LDK) van president Rugova kreeg bij de parlementsverkiezingen vorige maand geen absolute meerderheid en wil daarom een coalitie vormen met de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK) van Haradinaj. Het akkoord over een LDK–AAK–coalitie is deze week uitgekristalliseerd. Volgens de deal mag Rugova president blijven, terwijl Haradinaj premier wordt.

Waarnemers vrezen voor rellen in Kosovo als Haradinaj wordt aageklaagd. In maart slaagde de internationale troepenmacht er amper in greep te krijgen op Albanese relschoppers die tal van Servische kerken, kloosters en woonhuizen vernielden. Bij de onlusten vielen bijna twintig doden. Aangenomen mag worden dat UNMIK, VN–bestuur in Kosovo, niet staat te trappelen om een premier die is aangeklaagd door het VN–hof in Den Haag.

Sören Jessen–Petersen, het hoofd van UNMIK, bracht vorige week voor het eerst een bezoek aan het Joegoslavië–Tribunaal in Den Haag. Na een gesprek met hoofdaanklaagster Carla Del Ponte maakte de Deen een enigszins verbouwereerde induk op journalisten. Del Ponte heeft de reputatie dat zij nogal agressief kan optreden jegens gesprekspartners met wie zij van mening verschilt.

De internationale gemeenschap wil volgend jaar onderhandelingen beginnen over de definitieve status van Kosovo. Veel etnische Albanezen willen onafhankelijkheid; de Serviërs willen hun provincie terug die sinds de NAVO–bombardementen in 1999 onder VN–bestuur staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer