live
Binnenland

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis boven de 500

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na versoepeling van de maatregelen neemt in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie23 July 2021 06:27

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

Leerachterstanden

De Jacobus Fruytier Scholengemeenschap krijgt van het Rijk subsidie om leerachterstanden bij leerlingen tijdens de coronacrisis te voorkomen. De school gebruikt dit geld voor bijlessen. Werkplatform Maqqie helpt.

Vaccinatiedrang

Vooral Republikeinen in de Verenigde Staten verzetten zich tegen de drang om zich te laten inenten tegen corona. In verschillende staten spannen politici van die partij zich in om het recht op het weigeren van vaccinatie wettelijk te verankeren.

Suriname versoepelt coronaregels en kort avondklok in met 3 uur

Surinamers mogen zich vanaf zaterdag weer tot 21.00 uur in de avond op straat begeven. Dat is drie uur langer dan de afgelopen 2,5 maand het geval was. Het aantal mensen dat maximaal samen mag zijn, is van vijf naar tien gegaan.

Een andere belangrijke versoepeling is het weer openstellen van recreatieoorden, casino’s en andere gokgelegenheden, meldde de Surinaamse regering zaterdag. Verder krijgen studenten van het middelbaar onderwijs de gelegenheid toetsen te maken.

Het aantal coronabesmettingen en overlijdensgevallen in Suriname vertoont al enkele weken een dalende trend, al waren er de laatste week nog dagen dat het aantal positief geteste personen juist weer hoger was dan de dag ervoor. Het aantal doden lag de afgelopen dagen tussen de een en vijf per dag. Gemiddeld worden rond de dertig patiënten per dag verzorgd op de intensive care.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis boven de 500

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is gestegen tot 504. Dat zijn er 27 meer dan op vrijdag, toen er 477 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis lagen.

De meeste zieken liggen op de verpleegafdeling, namelijk 388 mensen, 18 meer dan een dag eerder. Er liggen 116 coronapatiënten op de intensive care, dat zijn er 9 meer dan vrijdag.

Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen staat op 72. Het verschil met vrijdag is lager, omdat er ook mensen zijn ontslagen uit het ziekenhuis. 17 mensen moesten naar de ic.

RIVM meldt 5323 nieuwe coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5323 positieve coronatesten geregistreerd tussen vrijdag- en zaterdagochtend. Dat zijn er ruim duizend minder dan vrijdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6425 besmettingen werden gemeld. Het aantal nieuwe besmettingen is terug op het niveau van 8 juli (5401), toen de cijfers nog snel omhoog liepen.

Vorige week zaterdag meldde het RIVM nog ruim 11.076 nieuwe besmettingen. Het zevendaags gemiddelde, dat begin deze week piekte op ruim 10.000, is nu afgenomen tot 7255 gevallen per dag. Dat zijn er nog altijd veel meer dan een paar weken geleden.

Volgens de cijfers van zaterdag zijn vier mensen overleden nadat ze besmet waren geraakt. Vrijdag werden drie sterfgevallen gemeld.

Amsterdam blijft koploper met het aantal nieuwe gevallen: 355 mensen testten positief in de hoofdstad. Rotterdam volgt met 237 nieuwe besmettingen, in Den Haag kregen 167 mensen een positief testresultaat. Utrecht telde 106 nieuwe besmettingen, in Haarlem waren dat er 97.

Problemen CoronaCheck raakten mogelijk honderdduizenden mensen

Problemen met de CoronaCheck-app kunnen problemen hebben opgeleverd voor enkele honderdduizenden mensen. GGD GHOR, de landelijke organisatie van de gezondheidsdiensten, erkent dat het op meerdere punten is misgegaan, zowel door menselijke als door technische fouten. „We hebben verschillende herstelacties uitgevoerd. Het is nog niet voor iedereen opgelost, maar er wordt keihard aan gewerkt”, laat een woordvoerster van GGD GHOR weten.

Het was zaterdag nog niet duidelijk of de registratieproblemen alleen zijn opgelost voor mensen die een van de helpdesknummers van de overheid hebben gebeld, of ook voor degenen die dat niet hebben gedaan.

De Telegraaf meldde zaterdag dat bij zo’n 153.000 mensen ten onrechte niet in het systeem was aangevinkt dat ze volledig waren gevaccineerd. Daardoor konden deze mensen in de app niet de QR-code genereren die nodig is voor buitenlandse reizen en binnenlandse uitjes. Met de code kan iemand laten zien dat hij is gevaccineerd, hersteld van een coronabesmetting of negatief is getest.

Het probleem was in dit geval dat het voor de medewerkers op vaccinatielocaties die het moesten aanklikken geen verplichte stap in het proces was. „Daardoor is het soms over het hoofd gezien”, legt de woordvoerster uit. Het systeem is aangepast, waardoor deze stap niet meer kan worden overgeslagen. GGD GHOR spreekt overigens van „ruim 150.000 mensen”.
Er zijn ook andere groepen die tegen problemen aanliepen. Zo dacht het systeem door een technische fout dat ruim 80.000 mensen twee prikken op dezelfde dag hadden gekregen. Zij konden ook geen QR-code krijgen.

Weer betogen duizenden in Frankrijk tegen ‘coronapas’

In Frankrijk zijn net als een week geleden vele duizenden mensen zaterdag de straat op gegaan om te demonstreren tegen de ‘gezondheidspas’ en tegen verplichte inentingen. De eerste betogingen werden in het zuiden van het land gemeld, in Valence, Narbonne en Pau, maar ook in Parijs maakten duizenden betogers hun ongenoegen over het coronabeleid kenbaar. Critici van de beperkende maatregelen stellen dat die buitensporig zijn en voornamelijk kinderen en armen treffen.

AFP_9G32VU.jpg
Protest in Parijs. beeld AFP, Alain Jocard

Op verschillende plaatsen in de hoofdstad botsten demonstranten met de politie. Bij de Champs-Élysées zette de politie traangas in. In Marseille keerden demonstranten zich tegen een cameraploeg van televisiezender BFMTV en zou een journalist geschopt zijn.

Afgelopen week betoogden zeker 110.000 mensen tegen de beperkingen die de regering in het belang van de volksgezondheid oplegt. Zaterdag werden er bijna net zo veel verwacht.
De maatregelen zijn afgelopen week verscherpt. Bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties moeten sinds woensdag bewijs laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest. De regering wil de regels in augustus nog verder aanscherpen. Dan moeten mensen ook zo’n vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken en sommige winkelcentra.

Er is veel verzet onder de Fransen, onder meer in het bedrijfsleven zoals de horeca. Bioscoopeigenaren hebben geklaagd dat ze hun klandizie sinds woensdag met 70 procent hebben zien dalen. Een vereniging van restaurants heeft aangekondigd de vereisten niet te zullen controleren.

China heeft anderhalf miljard inentingen verricht

In China zijn ruim anderhalf miljard inentingen verricht in de campagne tegen het coronavirus dat eind 2019 in dit land opdook. Dit hebben de gezondheidsautoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Het land telt meer dan 1,4 miljard inwoners en heeft tot dusver nog geen 92.500 besmettingen vastgesteld.

Het aantal sterfgevallen die aan het virus worden geweten, behoort met ruim 4600 gevallen tot het laagste ter wereld; circa drie overleden coronapatiënten per miljoen inwoners. Wereldwijd heeft het uit Wuhan afkomstige virus tot grote angst en draconische maatregelen geleid. Onder de 7,9 miljard mensen is inmiddels bij 194 miljoen mensen het virus geconstateerd. Van hen hadden er 176 miljoen geen klachten of ze zijn inmiddels volledig hersteld. Het aantal sterfgevallen dat wereldwijd aan het virus wordt toegeschreven is na ruim anderhalf jaar over de vier miljoen.

Advertentie

Felle betogingen tegen lockdown in Australie

In verscheidene Australische steden is fel betoogd tegen de lockdown. In de grootste stad van het land protesteerden duizenden mensen in Sydney tegen coronamaatregelen en er waren botsingen met de politie. De betogers droegen geen mondkapjes en minister David Elliott van Politiezaken in de deelstaat New South Wales heeft aangekondigd een speciale opsporingseenheid op te zetten om met behulp van camerabeelden de betogers te identificeren en te vervolgen wegens het het schenden van de maatregelen.

Hij zei zo naar schatting 3500 betogers te achterhalen. Zaterdag zijn bij botsingen tussen betogers en de oproerpolitie volgens Elliott 57 arrestaties verricht en meerdere agenten gewond geraakt.

In Sydney is er al vijf weken een lockdown en die zou tot in oktober kunnen gelden, omdat het aantal coronabesmettingen er vooral in het westen en zuidwesten van de metropool volgens de autoriteiten onrustbarend stijgt. In de deelstaat New South Wales wonen meer dan 8 miljoen mensen en er zijn nu 2000 besmettingen geregistreerd, waarvan 163 op zaterdag. In Australië, waar het nu winter is, komt ondertussen de vaccinatiecampagne nog maar nauwelijks op gang en slechts 12,4 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

In Melbourne en Adelaide zijn ook weer lockdowns afgekondigd en gingen betogers zaterdagmiddag de straat op. In Brisbane, waar geen lockdown is afgekondigd, werd ook tegen het coronabeleid gedemonstreerd. Mensen riepen om vrijheid en droegen spandoeken waarop stond dat het land moet ontwaken en dat de regering gevaarlijker is dan Covid.

Vaccinatiecampagne met prikbussen komt hortend en stotend op gang

Met de inzet van prikbussen slagen regionale GGD’en erin om vaccintwijfelaars te bereiken. Tegelijkertijd valt de opkomst bij de bussen in sommige wijken tegen, blijkt volgens Trouw uit een rondgang langs negen regionale GGD’en. Ook trekken de bussen mensen aan die al een afspraak hebben bij een gewone vaccinatielocatie en voor wie de speciale service niet is bedoeld.

In Friesland zette de GGD in totaal 1088 prikken in dertien dagen. De GGD Rotterdam Rijnmond verwelkomde in totaal 5000 mensen bij mobiele priklocaties. De prikbussen, die de laatste vaccintwijfelaars moeten bereiken, hebben niet overal evenveel succes. In Den Haag stopte de bus al na één weekend, nadat de opkomst tegenviel. Bij de prikbus van GGD Gelderland-Midden bezochten ongeveer 550 mensen de bus in vijftien dagen.

Meerdere GGD’en melden bovendien dat mensen op priklocaties met vrije inloop afkomen, terwijl ze al een afspraak hebben bij een gewone vaccinatielocatie. In Zwijndrecht zette de bus 150 tweede prikken bij mensen die niet wilden wachten op hun officiële afspraak.

„Kinderziektes in coronapas"

Door kinderziektes in het coronapaspoort hebben mogelijk honderdduizenden mensen geen QR-code gekregen, terwijl ze daar wel recht op hadden. Dat meldt De Telegraaf.

ANP-429596473.jpg
beeld ANP KOEN VAN WEEL

Wanneer een kleinigheid als een trema of streepje in een naam vergeten wordt tijdens de registratie, blijft de QR-code waarmee je op vakantie kan uit. Bij 153.000 mensen is het hokje “volledig gevaccineerd” niet aangevinkt toen ze hun tweede prik haalden. Ook zij kregen geen QR-code in de CoronaCheck-app.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er hard wordt gewerkt. „Hoewel het grootste gedeelte van de mensen probleemloos zijn coronabewijs kan ophalen - inmiddels is slechts 1,5 procent van de gezette prikken niet beschikbaar via de CoronaCheck-app - is het natuurlijk heel vervelend voor de groep waarbij dat op een of andere manier niet lukt.”

Eindhovense horeca houdt nachtelijk protest tegen coronaregels

Tientallen Eindhovense horecaondernemers hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag gedemonstreerd tegen het coronabeleid van de stad. Op foto’s is te zien hoe ondernemers en hun personeel op stoelen op het Stadhuisplein zaten. De demonstratie begon rond middernacht, de sluitingstijd van de horeca.

De demonstranten verlieten het plein nadat een groep jongeren in aanvaring kwam met de politie. Daarop werden enkele jongeren aangehouden en veegde de politie het plein leeg. Dat was rond 00.45 uur.

„De demonstrerende horecaondernemers en hun medewerkers hadden in de tussentijd zelf besloten om hun demonstratie te beëindigen”, aldus de politie. Die benadrukt dat het horecaprotest zelf vreedzaam verliep.

Twee Eindhovense restaurants moesten deze week aanvankelijk dicht nadat medewerkers op het terras zaten na sluitingstijd. Dat zou in strijd zijn met de coronaregels. Na een kort geding mochten de restaurants voorlopig toch weer open van de rechter, meldde Omroep Brabant eerder. In het Eindhovens Dagblad klagen demonstrerende ondernemers over de handhaving van de coronaregels, die volgens hen „doorslaat”.

„Ook VS verwachten kwetsbaren derde coronaprik te geven"

Ook in de Verenigde Staten worden kwetsbaren voor het coronavirus naar verwachting voor een derde keer ingeënt. Dat komt door aanwijzingen dat het Pfizer-vaccin een aantal maanden na het toedienen mogelijk minder effectief wordt. Dat meldt The New York Times op basis van overheidsbronnen.

Volgens nog lopend onderzoek van fabrikant Pfizer/BioNTech vermindert de effectiviteit van een dubbele vaccinatie na vier tot zes maanden. De bescherming tegen een besmetting is dan nog 84 procent tegenover de aanvankelijke 95 procent. Ook zou de derde prik voor vijf tot tien keer meer antistoffen zorgen.

Het is nog onduidelijk wanneer de extra vaccinatiecampagne die gericht is op 65-plussers en mensen met een verzwakt immuunsysteem van start gaat in de VS.

Israël begon eerder deze maand met het toedienen van de zogeheten boosters aan patiënten met een bijzonder zwak immuunsysteem. In Hongarije kunnen vanaf volgende maand mensen voor een derde keer geprikt worden.

Red Team: zet naast vaccineren in op preventie coronabesmettingen

Het kabinet moet nu al bedenken hoe het coronabeleid na de zomervakantie moet zijn. Daarvoor pleit Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vrijdag in Nieuwsuur. Hij is lid van het Red Team, een groep deskundigen die ongevraagd zijn licht laat schijnen op het officiële coronabeleid.

ANP-423400445.jpg
Wim Schellekens. beeld ANP REMKO DE WAAL

Wim Schellekens

Schellekens zegt dat hij momenteel de urgentie mist bij het kabinet. „Ik weet niet wat er op dit moment in de burelen van het ministerie gebeurt. Ik hoor daar nog niks over. Ik hoor de getallen van vandaag, ik hoor de adviezen van het OMT, maar ik heb nog niet gehoord dat het kabinet deze vragen heeft gesteld aan zichzelf, want het kabinet zal daar keuzen in moeten maken.”

Het gaat wat hem betreft over de vragen hoe in het najaar de zorg overeind kan blijven, hoe de scholen veilig open kunnen, hoe de horeca het kan volhouden. „Dat is een maatschappelijk probleem, die vragen moeten we agenderen. Het vaccineren alleen is niet genoeg. Als het kabinet inzet op vaccineren alleen, dan zullen we in de problemen komen. Er moet meer gebeuren”, aldus Schellekens.

Hij suggereert dat het kabinet stevig moet inzetten op het voorkomen van besmettingen, zoals volgens hem de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook adviseert. „Andere landen doen het anders, hebben vaak veel betere resultaten. De WHO adviseert een andere strategie, namelijk veel meer sturen op besmettingen in plaats van ziekenhuisopnamen. Waar wij voor pleiten is: stuur nou op besmettingen, dan hou je de besmettingen laag, je spaart de zorg en je spaart het bedrijfsleven.”

IJsland draait coronaversoepelingen terug

IJsland heeft besloten een reeks coronaversoepelingen terug te draaien. Vanaf zondag middernacht tot 13 augustus moet iedereen weer minstens een meter afstand houden en geldt er weer een mondkapjesplicht binnen. Bars en restaurants gaan om 23.00 uur dicht en aan bijeenkomsten mogen hooguit 200 personen meedoen.

De IJslandse regering besloot ook andere beperkingen in te voeren omdat het aantal coronabesmettingen weer snel stijgt, hoewel ruim 85 procent van de bevolking boven de 16 jaar volledig is gevaccineerd. Driekwart van de nieuwe besmettingen is bij personen die zijn ingeënt. Het gaat voornamelijk om de Delta-variant.

IJsland was het eerste land in Europa dat een einde maakte aan de meeste coronamaatregelen, en een van de eerste landen wereldwijd die gezondheidscontroles voor gevaccineerde reizigers ophief. Maar die hebben inmiddels weer een negatieve test nodig van maximaal 72 uur oud.

Nederland op Duitse hoogrisicolijst, beleid dinsdag aangescherpt

Duitsland zet Nederland op de lijst met hoogrisicogebieden vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen. Dat betekent dat een strenger beleid gaat gelden voor reizigers. Die maatregelen worden volgens gezondheidsinstituut Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) komende dinsdag van kracht. Ook Spanje en Georgië worden een hoogrisicogebied.

Niet-gevaccineerde reizigers moeten in Duitsland na een verblijf in een hoogrisicogebied in quarantaine. Ze worden geacht na aankomst direct naar hun verblijfplaats te gaan. Daar moeten ze zich 10 dagen isoleren als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben. De quarantaineperiode kan met een nieuwe coronatest ook na 5 dagen worden beëindigd.

Ook moeten reizigers straks voor ze de grens oversteken al beschikken over een negatieve testuitslag, vaccinatie-, of herstelbewijs. Ze moeten dergelijke gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.
Sommige groepen zijn uitgezonderd van die aanmeldplicht. Het gaat volgens een overzicht van de Duitse overheid onder meer om mensen die zonder te stoppen door een risicogebied zijn gereden en reizigers die op doorreis zijn naar een bestemming buiten Duitsland.

Duitse media hadden donderdag al bericht dat Nederland aangewezen zou worden als ‘Hochinzidenzgebiet’. Duitsland zag Nederland al als risicogebied. Er gold daarom al een quarantaineplicht voor mensen die niet konden aantonen dat ze waren gevaccineerd, negatief getest of recent hersteld van Covid-19.

Zolang Nederland de status had van risicoland, moesten reizigers uiterlijk 48 uur na aankomst in Duitsland beschikken over documentatie als het test- of vaccinatiebewijs. Tot mensen die informatie konden overleggen, moesten ze zich wel houden aan de regels voor quarantaine. Die regel wordt aangescherpt.

Grote delen van Nederland gingen deze week van rood naar donkerrood op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Het gaat om de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op tot 477

Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot 477, 41 meer dan donderdag. Van hen liggen er 107 op de intensive care, evenveel als een dag eerder, en 370 op een verpleegafdeling. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden vrijdag 84 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen, twaalf meer dan de vorige dag. Hiervan zijn er zeven op de intensive care beland. Daar zijn nu 685 bedden bezet. Naast de 107 Covid-patiënten liggen daar 578 mensen om een andere reden.

„De instroom en bezetting van Covid-patiënten vertonen nu een stijging, voornamelijk op de kliniek. Volgens onze prognoses blijft de stijging deze week aanhouden. Het is op dit moment moeilijk te voorspellen hoe de ziekenhuisopnames zich op langere termijn gaan ontwikkelen, gezien de verscheidenheid aan factoren die van invloed hierop zijn”, aldus de LCPS.

6453 nieuwe coronabesmettingen, iets meer dan donderdag

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6453 positieve coronatesten geregistreerd tussen donderdag- en vrijdagochtend. Dat zijn er iets meer dan donderdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6274 besmettingen werden gemeld.

Vorige week vrijdag meldde het RIVM nog ruim 11.000 nieuwe besmettingen. Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen.

Het zevendaags gemiddelde, dat begin deze week piekte op ruim 10.000, is nu afgenomen tot 8083 gevallen per dag. Dat zijn er nog altijd veel meer dan een paar weken geleden. Toen de versoepelingen ingingen, lag het aantal positieve testen nog maar rond de 500 per dag.

Volgens de cijfers van vrijdag zijn drie mensen overleden doordat ze besmet raakten. Ook donderdag zijn drie sterfgevallen gemeld.

Amsterdam blijft de gemeente met de meeste nieuwe gevallen: 465 mensen testten positief. In Rotterdam werd het virus bij 388 mensen vastgesteld, in Den Haag kregen 157 mensen een positief testresultaat. Tilburg volgt met 147 gevallen, Eindhoven telde er 131.

EMA keurt gebruik Moderna goed voor tieners

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA keurt het gebruik van het coronavaccin van Moderna voor tieners in Europa goed. Moderna had gevraagd of het middel, dat al wordt toegediend aan volwassenen, ook kan worden toegediend aan 12- tot 17-jarigen.

Nu het oordeel van het in Amsterdam gevestigde EMA bekend is, is het aan de Europese Commissie om groen licht te geven voor het inenten van tieners met het Moderna-vaccin. Vervolgens is het aan de lidstaten zelf, zoals Nederland, om te beslissen of kinderen inderdaad dat vaccin krijgen.

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is al eerder goedgekeurd voor kinderen van 12 jaar en ouder. Ook Nederlandse tieners kunnen zich allemaal sinds een paar weken melden voor vaccinatie ermee.

Het gebruik van het Moderna-vaccin bij kinderen van 12 tot 17 jaar zal hetzelfde zijn als bij mensen van 18 jaar en ouder, zegt EMA. Het wordt toegediend als twee injecties in de spieren van de bovenarm, met een tussenpoos van vier weken.
De effecten zijn onderzocht in een onderzoek onder 3732 kinderen van 12 tot 17 jaar.

Reizen met coronapas mogelijk binnenkort ook buiten EU

Inwoners van de EU kunnen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) mogelijk binnen afzienbare tijd zonder veel poespas naar het Verenigd Koninkrijk voor vakantie of familiebezoek. De Europese Commissie is vergevorderd met onderhandelingen hierover met de Britten. Ook is ze optimistisch over een deal met Canada, en is de commissie in gesprek met Japan, Australië en de VS over wederzijdse erkenning van een coronareispas, heeft ze de 27 EU-ambassadeurs in Brussel laten weten.

Volgens persbureau Bloomberg, dat een diplomatieke memo hierover zegt te hebben gezien, zijn de gesprekken met de Canadese regering veelbelovend en zouden gevaccineerde EU-burgers al in september welkom kunnen zijn. Met Washington lopen de onderhandelingen daarentegen stroef. Dat zou komen doordat de Verenigde Staten geen federaal certificatiesysteem kennen.

In de EU is sinds 1 juli het Digitaal Corona Certificaat van kracht waarmee de houder kan aantonen dat hij ofwel volledig is gevaccineerd, ofwel een recente negatieve uitslag van een PCR-test heeft, ofwel al Covid-19 heeft gehad en antilichamen heeft. Tussen 1 en 19 juli werden er in de EU meer dan 290 miljoen certificaten uitgegeven, waarvan 230 miljoen voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn. Met het certificaat, digitaal of geprint, kunnen ze in principe zonder omhaal binnen de EU reizen. Die mogelijkheid hoopt de commissie ook naar buiten de EU uit te breiden.

Politie Slowakije zet traangas in bij protest tegen coronapas
ANP-432278619 1.jpg
Een Slowaakse zorgmedewerkster met het Spoetnik-V vaccin. beeld AFP, Vladimir Simicek

De politie in Slowakije heeft traangas ingezet bij een uit de hand gelopen protest tegen het plan om in eigen land coronapassen te gebruiken. De honderden tegenstanders proberen het parlementsgebied in Bratislava te bestormen. Volgens het Slowaakse persbureau TASR is één agent gewond geraakt.

De betogers waren bijeengekomen om hun ongenoegen te uiten over het voorgestelde gebruik van de Europese coronapas in eigen land. Deze toont aan dat iemand is gevaccineerd, negatief is getest of recent is hersteld van Covid-19. De regering wil dat gevaccineerden de pas als alternatief kunnen gebruiken voor het bezoeken van locaties waarvoor nu een negatieve PCR-testuitslag verplicht is.

De regering van premier Eduard Heger hoopt de vaccinatiebereidheid in Slowakije te verhogen door ook eigen in land gebruik te maken van coronapassen. Eerder werd een loterij gestart met prijzen tot 2 miljoen euro voor gevaccineerden. Ook krijgen Slowaken geld als ze anderen overtuigen zich volledig te vaccineren. In het land met 5,5 miljoen inwoners zijn ruim 1,9 miljoen mensen volledig ingeënt.

Pfizer beschermt tegen ernstige ziekte door Delta, zeggen experts
ANP-426826265 1.jpg
beeld EPA, Sean Gallup

Het coronavaccin van Pfizer-BioNTech beschermt voor 88 procent tegen ziekenhuisopname vanwege de nieuwe Delta-variant. Ook hebben mensen die zijn ingeënt met het middel volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid ruim 91 procent minder kans om ernstig ziek te worden door die mutant.

Het ministerie baseert zich op onderzoek dat tussen 20 juni en 17 juli is uitgevoerd onder een onbekend aantal mensen. Een opvallende conclusie is volgens Israëlische media dat het coronavaccin gemiddeld nog voor 41 procent effectief zou zijn bij het voorkomen van besmettingen die gepaard gaan met ziekteverschijnselen.

Dat staat haaks op onderzoek waar onlangs over is gepubliceerd in vakblad New England Journal of Medicine. Toen concludeerden onderzoekers dat hetzelfde vaccin voor 88 procent effectief zou zijn bij het voorkomen van zo’n symptomatische coronabesmetting door de Delta-variant.

De Israëlische nieuwssite Times of Israël bericht dat de jongste statistieken de indruk wekken dat de bescherming in de maanden na de vaccinatie steeds verder
verzwakt. Mensen die in januari zijn ingeënt, zouden nog voor 16 procent zijn beschermd tegen besmetting. Bij in april gevaccineerde mensen staat dat percentage nog op 75 procent.

Experts plaatsen wel kanttekeningen bij die cijfers. De verstreken tijd is mogelijk niet de enige factor die hier van belang is. Er zou ook meespelen dat mensen die vroeg aan de beurt kwamen bij het vaccineren behoren tot kwetsbare groepen die minder weerbaar zijn bij een virusbesmetting.

Israël behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar tot frustratie van de regering hebben veel burgers zich nog altijd niet laten inenten. Premier Naftali Bennett maakte die groep donderdag harde verwijten.

„Een miljoen Israëliërs weigert zich te laten vaccineren”, zei de premier volgens de nieuwssite. „Ze brengen de hele bevolking in gevaar. Ze brengen de andere acht miljoen burgers in hun land gevaar.” Hij waarschuwde dat een nieuwe lockdown opgelegd kan worden als de situatie niet verandert.

Bennett wil dat alle Israëliërs boven de 12 zich laten inenten, tenzij ze een medische reden hebben om daarvan af te zien. . „Als je vaccinatieweigeraars kent, overtuig ze. Leg ze uit dat ze de gezondheid van andere mensen in gevaar brengen”, zei de premier op televisie. „Schrijf ze nog niet af.”

Geen quarantaine voor 10.000 medewerkers in Britse voedselsector
ANP-425024234.jpg
George Eustice. beeld AFP, Justin Tallis

Tot 10.000 medewerkers in de Britse voedselsector hoeven niet meer in quarantaine als ze worden gealarmeerd door de Covid-19-app. In plaats daarvan worden ze dagelijks getest en hoeven ze alleen bij een positieve testuitslag thuis te blijven. Dit moet de voedseltekorten in de winkels oplossen, die zijn ontstaan doordat het werk in de voedselsector vanwege quarantaine deels is stilgelegd.

Minister George Eustice van Milieu vertelde Sky News dat het personeel van vijfhonderd belangrijke locaties, waaronder distributiecentra en voedselproducenten, wordt uitgezonderd van de quarantaineregels. Het nieuwe beleid wordt de komende week uitgerold. Voor mensen die in de supermarkten werken verandert er niks.
Het quarantainebeleid blijft voor deze groep gelden.

Britten dienen tien dagen in thuisquarantaine te gaan als ze mogelijk besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dat is het geval als ze bijvoorbeeld in de buurt van een coronapatiënt zijn geweest. Dan worden ze ‘gepingd’ door de app van de Nationale Gezondheidsdienst (NHS). Met gemiddeld bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag is dat al honderdduizenden mensen overkomen. De ‘pingdemic’, zoals Britse media het noemen, leidde in verschillende sectoren tot personeelsproblemen.

Sommige supermarkten kampen met een tekort aan producten, vooral producten waar veel vraag naar is bij warm weer, terwijl sommige tankstations moesten sluiten nadat personeel door de app gesommeerd was in quarantaine te gaan. Volgens gegevens van de NHS heeft de app in de week tot 14 juli bijna 620.000 mensen in Engeland en Wales gezegd in thuisquarantaine te gaan.

Nieuw-Zeeland schort reisbubbel met Australië acht weken op
ANP-431992625.jpg
beeld EPA, Peter Meecham

Nieuw-Zeeland heeft de grens met Australië gesloten omdat het buurland moeite heeft nieuwe Covid-19-uitbraken in te dammen, zei premier Jacinda Ardern vrijdag.
De zogenoemde Trans-Tasman-reisbubbel begon op 19 april en stelde Australiërs en Nieuw-Zeelanders in staat om tussen de twee landen te reizen zonder in quarantaine te hoeven gaan.

Ardern zei echter dat de Delta-variant „het risicoprofiel wezenlijk heeft veranderd” en dat het coronavirus nu wijdverbreid is in Australië. De grens tussen de twee landen is in de nacht van donderdag op vrijdag gesloten en zal minstens acht weken op slot blijven. De premier verwacht dat die periode Australië genoeg tijd geeft om de huidige uitbraken onder controle te krijgen.

„We willen dat de reisbubbel weer wordt hervat”, zei Ardern. „Maar het moet veilig zijn.”

De reisbubbel tussen Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden blijft wel bestaan.

Nieuw-Zeeland heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. Sinds de uitbraak van de pandemie heeft het land 2499 besmettingen en 26 doden vastgesteld.

Australië heeft ongeveer 25 miljoen inwoners en registreerde tot nog toe ongeveer 32.000 besmettingen en 915 doden. Meer dan de helft van de Australische bevolking is momenteel in lockdown vanwege uitbraken in de staten New South Wales, Victoria en South Australia.

Maker afgedankte ademtest: probleem ligt bij GGD
ANP-424001462.jpg
Het Leidse bedrijf Breathomix ontwikkelde de test, die vanaf november in Nederland gebruikt gaat worden. Het apparaat geeft direct een uitslag, wat een verlichting voor de teststraten zou betekenen. beeld ANP, Sem van der Wal

Met de vorige week afgeserveerde corona-ademtest is niets mis. Slechte testresultaten zijn te wijten aan omstandigheden op de testlocaties van de GGD’en en verkeerd gebruik. Dat zegt wetenschappelijk directeur Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de SpiroNose, na grondig onderzoek tegen het FD. De onderneming overweegt eventuele gevolgschade te verhalen op de GGD.

De ademtest geldt als een belangrijke troef voor een succesvolle testsamenleving. Een hoge betrouwbaarheid en snel beschikbare uitslag zouden de Nederlandse testcapaciteit kunnen verdrievoudigen. Maar vorige week donderdag berichtte de Volkskrant uitgebreid over onbetrouwbare resultaten op enkele testlocaties bij de GGD’en. De GGD’en legden een dag later de proeven op drie locaties stil.

Vorige week werkte Breathomix nog aan een eigen evaluatie van de door de GGD’en afgenomen coronatests en wilde daarom naar eigen zeggen niet op vragen van de Volkskrant reageren. De resultaten zijn er nu. De conclusie van het eigen onderzoek, samengevat door De Vries: „Het niet slagen van de inpassing van de ademtest bij de GGD’en ligt voornamelijk aan menselijk handelen en omgevingsfactoren, zoals temperatuurschommelingen en instabiel internet. We hebben naar de apparatuur gekeken, maar daar kunnen we geen oorzaak vinden.”

Israël dreigt niet-gevaccineerden uit openbare ruimten te weren
ANP-434099105.jpg
beeld EPA, Gil Cohen-Magen

De Israëlische premier Naftali Bennett heeft volgens Israëlische media donderdag aangekondigd dat alle niet-gevaccineerde inwoners van Israël „spoedig” zullen worden geweerd uit alle openbare gelegenheden met honderd of meer mensen. Dit verbod zal zowel binnen als buiten gelden, en ook synagogen betreffen.

Tevens kondigde Bennett aan dat mensen theaters, stadions of gebedshuizen vanaf 8 augustus alleen nog mogen betreden mits ze een bewijs van vaccinatie tonen, een bewijs dat ze Covid-19 hebben gehad en hersteld zijn, of een zelf te betalen negatieve test. Zo hoopt de regering niet-gevaccineerden aan te sporen zich alsnog te laten inenten.

Mensen die het vaccin weigeren „ondermijnen de inspanningen van ons allemaal”, zei Bennett in een televisietoespraak. „Als iedereen het vaccin krijgt, kan het leven weer normaal worden. Maar als een miljoen mensen weigeren, zullen de andere acht miljoen lockdowns moeten ondergaan.”

Meer dan 56 procent van Israëls 9,3 miljoen inwoners heeft twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin gekregen.

Het ministerie van Volksgezondheid registreerde donderdag 1336 nieuwe besmettingen. De meeste nieuwe gevallen in de afgelopen maand vertoonden slechts milde symptomen, maar minstens 73 mensen hebben ernstige ziekteverschijnselen gehad. Dat is een stijging van 19 ten opzichte van medio juni.

Geen zelfisolatie meer in voedselsector VK na ‘pingdemic’
ANP-432559014.jpg
Geparkeerde ambulances bij het Royal London Hospital. beeld EPA, Andy Rain

Er komen dagelijkse zogeheten contacttesten op werkplekken in de Britse voedingssector, zei de Britse regering donderdag. Personeel dat ‘gepingd’ is door de Covid-19-app kan dan blijven werken als ze negatief testen, in plaats van in quarantaine te gaan.

Mensen die zelf geen symptomen hebben maar mogelijk toch besmet zijn door het virus, bijvoorbeeld als ze in de buurt van iemand met een besmetting zijn geweest, worden gealarmeerd (‘gepingd’) door de Covid-19-app van de Nationale Gezondheidsdienst (NHS), waarop ze tien dagen in zelfisolatie dienen te gaan. Met gemiddeld bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag is dat al honderdduizenden Britten overkomen. Dat leidde in verschillende sectoren tot personeelsproblemen.

Sommige Britse supermarkten kampen met een tekort aan producten, vooral producten waar veel vraag naar is bij warm weer, terwijl sommige tankstations moesten sluiten nadat personeel door de Covid-app gesommeerd was in quarantaine te gaan. De lege schappen en gesloten tankstations worden in sommige Britse media aangeduid als de ‘pingdemic’. De aangekondigde contacttesten in de voedselsector moeten een einde maken aan de vermeende pingdemic.

De regering zei dat er deze week testlocaties zouden worden opgezet bij de grootste supermarktdistributiecentra en dat er volgende week maximaal 500 locaties zouden starten. Volgens gegevens van de NHS heeft de app in de week tot 14 juli bijna 620.000 mensen in Engeland en Wales verteld in thuisisolatie te gaan.

Nederlanders wisten Europese webshops te vinden tijdens lockdown

Nederlanders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar haast twee derde meer uitgegeven bij webshops uit andere landen binnen de Europese Unie. Ze gaven daar bijna 800 miljoen euro uit, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden van 2020 was dat nog 500 miljoen euro.

Sinds 2014 zijn Nederlanders ieder jaar meer uit gaan geven. In het eerste kwartaal van 2014 besteedden we nog zo’n 150 miljoen euro bij webwinkels in andere EU-landen, dit jaar was dat 778 miljoen euro. Opvallend was verder dat dit laatste bedrag ook hoger lag dan het slotkwartaal van 2020. Normaal gesproken zijn de uitgaven in het eerste kwartaal van een jaar juist iets lager dan het voorgaande feestdagenkwartaal, maar dit jaar speelden de coronamaatregelen waarschijnlijk een rol.

Italië verscherpt coronaregels per 6 augustus
ANP-434223511.jpg
Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza drong er bij de bevolking op aan zich te laten vaccineren. beeld AFP, Roberto Monaldo

Italië verscherpt vanaf 6 augustus de coronaregels, kondigde het Italiaanse kabinet donderdag aan. Dat betekent onder meer dat vanaf die datum een negatief testresultaat of een bewijs van vaccinatie of herstel vereist is om openbare gelegenheden als de sportschool, het zwembad of het museum te bezoeken. Tevens wordt de noodtoestand verlengd tot het einde van het jaar.

De maatregelen zijn een reactie op de snelle toename van nieuwe coronabesmettingen van de laatste tijd, vooral onder jongeren. De gezondheidsautoriteiten in Italië registreerden donderdag binnen één dag meer dan 5000 nieuwe besmettingen en vijftien doden.

Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza drong er bij de bevolking op aan zich te laten vaccineren. Meer dan 53 procent van de bevolking van ongeveer 60 miljoen mensen ouder dan 12 jaar is tot nu toe volledig gevaccineerd.

Ook het vaststellen van risicozones (wit, geel, oranje of rood) gaat vanaf 6 augustus anders gebeuren. Leidend is dan niet langer de besmettingsratio in een bepaald gebied, maar de bezettingsgraad op Covid-19-afdelingen en intensive care-afdelingen.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog gestart. Lees het blog van donderdag hier.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer