„Effecten combinatie giffen niet onderzocht”
Verschillende giftige stoffen die in voeding, drinkwater, de lucht of cosmetica voorkomen, kunnen elkaars schadelijke werking versterken. Bij het stellen van normen aan dergelijke toxische stoffen wordt hier echter meestal geen rekening mee gehouden.
Dat stelde prof. dr. ir. J. Groten donderdag bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar combinatietoxicologie aan Wageningen Universiteit.
De gecombineerde werking van gifstoffen in de voeding en het milieu bij lage dosering is nog onvoldoende onderzocht, meent Groten. Hij stelt dat er maar weinig onderzoek is gedaan om de gezondheidsrisico’s van blootstelling aan combinaties van stoffen te beoordelen.
Het aantal stoffen waaraan de mens in lage concentraties levenslang wordt blootgesteld, bedraagt enkele duizenden. Met de mogelijkheid dat verschillende stoffen elkaars schadelijke werking versterken, wordt bij de normstelling nauwelijks rekening gehouden.
Ook wordt niet gekeken naar de optelsom van schadelijke effecten van een mengsel van stoffen. In diverse landen is er nu wel aandacht voor het probleem en komt er onderzoek van de grond.
Om een uitspraak te doen over de mogelijke wisselwerking in een mengsel van chemische stoffen, zijn veel experimenten nodig, stelt Groten. Zo zijn voor het testen van het gecombineerde effect van drie verschillende stoffen in één dosering zeven testen nodig. Bij vier stoffen zijn er al vijftien testen nodig. Bij drie verschillende doseringen stijgt dit aantal tot 63 experimenten.
Binnen de Europese Unie zijn zo’n 30.000 chemische stoffen geselecteerd (waarvan meer dan 1 ton wordt aangemaakt of ingevoerd) waarvan de giftigheid nog moet worden beoordeeld. Binnen twintig jaar moeten hiervan de risico’s bekend zijn.