FNV bezorgd over ‘vaccinatiedruk’, CNV minder
Hoewel een coronaprik formeel niet kan worden verplicht, oefenen sommige werkgevers druk uit op hun personeel om zich te laten vaccineren. Deze „duidelijke stijgende trend” baart vakbond FNV zorgen. Vakbond CNV ziet nog reden tot paniek.
De meldingen van ‘vaccinatiedruk’ komen vooral uit de zorg, zo meldde de FNV woensdag in het Algemeen Dagblad. Vicevoorzitter Kitty Jong noemt geen harde cijfers of concrete voorbeelden, maar vertelt wel dat sommige werkgevers al door de vakbond op de vingers zijn getikt. De situatie is nog niet zo nijpend dat er een gang naar de rechter wordt overwogen, maar Jong zegt deze mogelijkheid zeker niet uit te sluiten.
Werknemers hebben volgens Jong het volste recht om een coronaprik te weigeren. Ze zegt zelfs dat het verplicht ondergaan van een test feitelijk al een inbreuk is op de grondrechten. Werknemers die de druk voelen om zich te laten vaccineren adviseert ze dan ook om „nooit in die druk mee te gaan.”
Werkgeverorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW laten aan het dagblad weten dat ze zich niet in het beeld herkennen dat FNV schetst. Ze zeggen weinig vragen te krijgen over vaccineren. De organisaties constateren tot hun tevredenheid dat de bereidheid om zich te laten vaccineren erg hoog is in Nederland.
De werkgeversclubs pleiten wel voor meer begrip voor werkgevers. Deze groep bevindt zich in een lastig parket. Niet-gevaccineerde werknemers zorgen immers voor een hoger besmettingsrisico op de werkvloer, maar de werkgever wordt wel geacht om zich in te spannen voor een veilige werkomgeving.
Tendens
Vakbond CNV geeft aan eveneens enkele meldingen te hebben binnengekregen, ook met name uit de zorg. Persvoorlichter Jolanda van Zwieten wil echter níet spreken van een zorgelijke tendens. „We hebben zes meldingen binnengekregen. Normaliter trekken wij pas aan de bel als er tientallen zijn. Al is elke melding er natuurlijk één te veel.”
Ook Van Zwieten wijst op de hoge vaccinatiebereidheid in Nederland. Daarom ziet CNV het niet als een groot probleem dat sommige mensen ervoor kiezen geen coronaprik te nemen. „Wat de reden ook is om geen coronaprik te nemen, het blijft altijd een vrije keus”, stelt ze.
Personeel dat zich niet wil laten vaccineren raadt CNV aan om in gesprek te gaan met de werkgever.