Buitenland

Dodental in Zuid-Afrika loopt op

De politie heeft de afgelopen dagen ongeveer 1250 mensen gearresteerd, vooral in Johannesburg, de grootste stad van het land. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft dinsdag het leger ingeschakeld, maar het geweld en de plunderingen gaan vooralsnog door.

Redactie buitenland KAAPSTAD. Onlusten in Zuid-Afrika vanwege de opsluiting van oud-president Jacob Zuma hebben inmiddels zeker 72 mensen het leven gekost.
14 July 2021 11:01
Vermoedelijke plunderaars aangehouden door de politie. beeld AFP, Luca Sola
Vermoedelijke plunderaars aangehouden door de politie. beeld AFP, Luca Sola

In KwaZulu-Natal, de regio waar Zuma vandaan komt en waar de rellen begonnen, ligt het dodental op minstens 26. Relschoppers hebben voor de vijfde dag op rij winkels geplunderd en wegen geblokkeerd met stenen. Het openbaar vervoer is grotendeels gestremd en ook het vervoer van voedsel en medicijnen wordt geblokkeerd. Veel winkels, tankstations en overheidskantoren zijn gesloten. De premier van de provincie zegt dat er 1 miljard rand (50 miljoen euro) schade is.

Het leger zet zo’n 2500 militairen in om de politie bij te staan in de regio’s KwaZulu-Natal en Gauteng, waar de rellen het hevigst zijn. De agenten zijn daar in de minderheid en niet in staat nieuwe rellen te voorkomen. Militairen gaan onder meer naar belangrijke plekken zoals vliegvelden.

Misbruik

Mensen in tal van steden maken volgens de autoriteiten misbruik van de onrust om strafbare feiten te plegen. Politieminister Bheki Cele haalde tijdens een persconferentie hard uit naar de relschoppers. „Ongelukkigheid of persoonlijke omstandigheden geven niemand het recht om te plunderen, te vernielen, te doen wat ze willen en de wet te overtreden”, aldus de minister. Door de rellen is een deel van het coronavaccinatieprogramma stopgezet.

De onlusten begonnen donderdag vanwege de opsluiting van Zuma. De 79-jarige politicus heeft vijftien maanden celstraf gekregen omdat hij niet meewerkte aan een onderzoek naar corruptie tijdens zijn presidentschap. Ondanks deze aantijgingen is de oud-president nog steeds populair onder een groot deel van de bevolking.

Zuma ontkent de beschuldigingen en weigerde in eerste instantie zich bij de autoriteiten te melden. Hij deed dat woensdag om middernacht alsnog, net voor de deadline die hem was opgelegd. Had hij dat niet voor die tijd gedaan, dan zou de politie hem arresteren.

Een hoge rechter besloot maandagavond dat de gevangenisstraf van Zuma in stand blijft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer