Huisartsen werken hapers in vaccinatieregistratie weg
De langdurige problemen rond het vastleggen van de coronavaccinaties in het centrale register zijn voor een groot deel opgelost. „Heel veel is al gerepareerd; aan de rest wordt hard gewerkt.”
De registratie is niet alleen belangrijk voor de evaluatie van het vaccinatieprogramma, maar heeft ook gevolgen voor het gebruik van de CoronaCheck-app: mensen van wie de prik niet in het centrale register staat, krijgen geen groen vinkje in de app waarmee ze naar evenementen of op reis kunnen.
De doorvoer van gegevens vanuit de GGD’s verloopt goed, maar bij de huisartsenpraktijken haperde het. „Er is niet één oorzaak”, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV). „Een deel van de problemen is te wijten aan de ICT, een deel aan het feit dat huisartsen elf verschillende registratiesystemen gebruiken.”
„Kleine hobbels die voor problemen zorgden”, vat een voorlichtster van het RIVM samen. „In het ene geval een ”bug” waardoor een registratie niet in ons register terechtkwam. In het andere geval werd iets net even verkeerd ingevoerd. Dat proberen we met extra instructie te verhelpen. We boeken goede vooruitgang.”
Hoeveel prikken in het centrale register ontbreken, is niet precies te zeggen, zegt de LHV. „Huisartsenpraktijken zijn geen prikstraten: huisartsen vaccineren op momenten dat het hen goed uitkomt. De vijf- tot zesduizend praktijken doen dat elk op hun eigen manier. Daarom wordt niet hun aantal vaccinaties geregistreerd, maar het aantal vaccins dat aan hen is uitgeleverd.”
Daar komt bij dat een vaccinatie alleen in het centrale register wordt opgenomen als de patiënt daar toestemming voor verleent. Het aantal vaccinaties is dus groter dan het aantal dat centraal wordt geregistreerd. Sinds vorige week is er overigens een webportal waardoor patiënten regelrecht van hun huisarts een vaccinatiebewijs kunnen krijgen als hun vaccinatie (nog) niet in het centrale register staat.
Huisartsen nodigen met name mensen tussen de 60 en 65 jaar, mensen met overgewicht en thuiswonende cliënten met het syndroom van Down uit om een prik te komen halen. Het verschil tussen het aantal registraties dat het RIVM vanuit de huisartsenpraktijken verwachtte en het daadwerkelijke aantal is inmiddels geslonken van ongeveer 50 tot 21 procent. Daartoe behoren de 5 tot 9 procent die geen toestemming geeft om de vaccinatie in het centrale register vast te leggen.