Buitenland

Afghanistan stuurt troepen naar grens om Taliban terug te drijven

Afghanistan stuurt troepen naar Islam Qala, een belangrijke grensovergang met Iran, om die te heroveren op de Taliban. Het bestuur van de provincie Herat, waarvan Islam Qala deel uitmaakt, zei zaterdag dat de troepen snel aan de grens zullen zijn.

ANP
10 July 2021 08:52Gewijzigd op 10 July 2021 11:45
Militieleden die de Afghaanse regering steunen, in Herat. beeld AFP, Hoshang Hashimi
Militieleden die de Afghaanse regering steunen, in Herat. beeld AFP, Hoshang Hashimi

De Taliban claimen dat ze steeds meer terrein winnen in Afghanistan en inmiddels de controle hebben over 85 procent van het land. Een delegatie van de Taliban zei in Moskou op haar beurt dat ze 250 van de bijna 400 districten van Afghanistan in handen hebben.

De Afghaanse regering heeft herhaaldelijk gezegd dat de opmars van de Taliban vanuit strategisch oogpunt van weinig waarde is. Waarnemers stellen echter dat de islamitisch fundamentalistische beweging grensgebieden heeft veroverd die rijk zijn aan grondstoffen en dat de door de Taliban ingenomen grensovergang Islam Qala economisch van groot belang is. Ook de Torghundi-grensovergang van Herat met Turkmenistan zou nu onder de controle van de Taliban vallen.

Internationale troepenmachten hielpen de Afghaanse regering twintig jaar lang in haar strijd tegen de Taliban, maar die steun valt nu grotendeels weg. Vorige week droegen de Verenigde Staten hun belangrijkste basis over aan de Afghaanse regering. President Joe Biden erkende afgelopen week dat de Afghaanse regering niet in staat is het hele land onder controle te houden, maar dat hij vooralsnog niet van plan is een nieuwe legermacht naar het land sturen. De VS zijn niet naar Afghanistan gegaan voor natievorming, meent Biden. Volgens hem moeten de Afghanen zelf hun toekomst bepalen.

De opmars van de Taliban in Afghanistan baart onder meer Rusland en China zorgen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei afgelopen week dat de regering in Kabul alle mogelijke inspanningen moet leveren om te voorkomen dat het land in een chaos wordt gestort. Een woordvoerder van zijn ministerie zei dat Washington te voortvarend is geweest met het vertrek uit Afghanistan. Hij stelde dat de regering-Biden haar verplichtingen moet nakomen en moet voorkomen dat Afghanistan een „veilige haven voor terrorisme” wordt.

De Russische president Vladimir Poetin wil van de Taliban de garantie dat ze de grenzen respecteren van Centraal-Aziatische republieken die eerder deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. Eerder deze week weken zeker duizend Afghaanse militairen uit naar Tadzjikistan om de Taliban te ontlopen. Tadzjikistan mobiliseerde daarop zo’n 20.000 militairen om de grens met Afghanistan te bewaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer