Buitenland

Noodlijdend Haïti dreigt nóg dieper te zinken na doodschieten president

President Jovenel Moïse van Haïti is in de nacht van dinsdag op woensdag doodgeschoten. Zijn echtgenote Martine is met zware verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Directeur Daniel Jean-Louis van Parole & Action, een partnerorganisatie van Woord en Daad, vreest voor chaos in het land.

7 July 2021 17:48
Sporenonderzoek in de omgeving van de woning van Jovenel Moïse De president van Haïti werd in de nacht van dinsdag op woensdag doodgeschoten. beeld AFP, Valerie Baeriswyl
Sporenonderzoek in de omgeving van de woning van Jovenel Moïse De president van Haïti werd in de nacht van dinsdag op woensdag doodgeschoten. beeld AFP, Valerie Baeriswyl

Vier verdachten zijn gedood en twee anderen gearresteerd, zei politiechef Leon Charles woensdag. Tijdens de confrontatie tussen de politie en de verdachten werden volgens Charles drie agenten gevangengenomen, maar later weer vrijgelaten. Hij gaf geen verdere details over de confrontatie.

De verdachten zijn volgens de Haïtiaanse ambassadeur in de VS professionele huurmoordenaars. Zij deden zich voor als Amerikaanse agenten van de antidrugsdienst DEA.
Eerder zei interim-premier Claude Joseph dat de daders waarschijnlijk buitenlanders zijn, die Engels en Spaans spraken. Hij had het over „goedgetrainde en zwaarbewapende” mannen.

De brute dood van Moïse heeft Jean-Louis en zijn landgenoten diep geschokt, zegt de directeur van Parole et Action (Frans voor: Woord en Daad) woensdagmiddag aan de telefoon. Het is dan 9.00 uur lokale tijd, circa acht uur na het doodschieten van de president. „Het is ongelooflijk. In de moderne geschiedenis van ons land is het niet eerder gebeurd dat een president zo aan zijn einde kwam.”

De directeur vreest de komende uren en dagen. „Er zijn grote problemen in het land. Al ruim twee jaar functioneren instituties als de rechtspraak en het parlement niet. De dood van Moïse zorgt voor een machtsvacuüm.”

Bendes

De tijdelijke opvolger van Moïse, Joseph, zou deze week vervangen worden. Deze man mist volgens Jean-Louis draagvlak onder de bevolking omdat hij niet is gekozen. „Normaal gesproken zou René Sylvestre nu Moïse hebben opgevolgd, maar deze opperrechter van het Haïtiaanse hooggerechtshof stierf twee weken geleden aan Covid-19.”
Moïse (53) was ruim vier jaar aan de macht en versleet maar liefst zeven premiers. Zijn mandaat was omstreden en sinds 2018 regeerde hij per decreet. In februari zou een staatsgreep tegen hem zijn verijdeld. Er werden toen 23 vermeende coupplegers gearresteerd.

Jean-Louis was geen fan van de president. „Moïse, voorheen zakenman, had een mild karakter. Hij beloofde veel, maar slaagde er helaas niet in zijn beloften waar te maken.

Door zijn onervarenheid peilde hij de problemen waar Haïti mee te maken heeft niet diep genoeg.”

Het arme Haïti kampt nog altijd met de gevolgen van de aardbeving van 2010, waarbij zo’n 200.000 mensen omkwamen. Gevechten door bendes om de controle over delen van hoofdstad Port-au-Prince hebben volgens VN-cijfers sinds begin juni van dit jaar bijna 15.000 mensen op de vlucht gedreven. Hoe deze bendes op de dood van Moïse zullen reageren, is volgens Jean-Louis ongewis. „Politieke groeperingen gebruiken deze bendes. Het kan heel goed dat de dood van Moïse gewroken wordt. Dat er een bloedbad wordt aangericht en chaos ontstaat, is een reëel scenario.”

Van de 11 miljoen Haïtianen heeft zo’n 4,4 miljoen humanitaire hulp nodig. Volgens Jean-Louis heeft het coronavirus de problemen in het land verergerd. Door brandstofgebrek dreigen generatoren in ziekenhuizen uit te vallen, waardoor mensen verstoken blijven van de juiste zorg.

Woensdag bleven veel Haïtianen uit veiligheidsredenen thuis. Ook Jean-Louis begeeft zich niet op straat. „We wachten af wat er gaat gebeuren. Met andere christenen bid ik om vrede voor ons land.”

De komende twee weken is in Haïti de noodtoestand van kracht. De VN-Veiligheidsraad komt eerdaags bijeen vanwege de gebeurtenissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer