live
Binnenland

Aantal positieve coronatests weer boven de 1000

De wereld is in de greep van de coronacrisis. In Nederland is het virus op zijn retour en zijn de meeste coronabeperkingen versoepeld. Een nieuwe lockdown in het najaar sluit het kabinet echter niet uit. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie3 July 2021 07:56

Advertentie

Aantal positieve coronatests weer boven de 1000

Het RIVM heeft zaterdag 1146 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het is de eerste keer in ruim twee weken tijd dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1000 ligt. Op 17 juni waren er 1061 nieuwe besmettingen.
Het aantal positieve tests ligt ruim tweemaal zo hoog als vorige week zaterdag, toen het RIVM 556 nieuwe besmettingen meldde.

Het is de vierde opeenvolgende dag dat het aantal besmettingen stijgt. Vrijdag was het dagcijfer al gestegen naar 952 (na correctie). Het aantal gemiddelde besmettingen over de laatste zeven dagen ligt nu op 740, vorige week zaterdag was dit nog 651.

Amsterdam telde de meeste positieve tests. In de hoofdstad werden 89 besmettingen vastgesteld. In Rotterdam testten 77 mensen positief. In Enschede waren dat er 52, evenals in Groningen. In Breda werden zaterdag 33 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Het RIVM meldde zaterdag één sterfgeval, in Enschede. Vrijdag waren dat er zeven, het hoogste aantal in een maand tijd. Het betekent niet dat die mensen in de 24 uur daarvoor waren overleden, want het kan soms een tijdje duren voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Honderden demonstranten op Malieveld tegen vaccineren kinderen

Enkele honderden mensen protesteren zaterdagmiddag op het Malieveld in Den Haag tegen het vaccineren van kinderen. Ook hebben ze kritiek op het dragen van mondkapjes door kinderen en het testen van deze groep.

De betoging, die duurt van 15.00 tot 17.00 uur, is georganiseerd door onder meer de actiegroepen Viruswaarheid, Police For Freedom en Nederland in Verzet.

Tijdens het protest is geen muziek toegestaan. Dat heeft de burgemeester besloten omdat mensen bij vorige demonstraties tegen de coronamaatregelen door muziek al snel te dicht bij elkaar gingen staan, aldus een woordvoerder van de burgemeester eerder. Er staat in tegenstelling tot eerdere betogingen ook geen podium op het Malieveld waar toespraken en optredens op kunnen worden gehouden.

Rond het Malieveld is veel politie aanwezig.

Met consuminderen valt na corona nog een wereld te winnen

Bij de energietransitie gaat het veel te weinig over energiebesparing. Alles lijkt erop gericht om met allerlei kunstgrepen het huidige welvaartsniveau vast te houden.

Voor vijfde etmaal op rij hoogste dagtotaal coronadoden Rusland
ANP-433299296.jpg
Russen in de rij voor een coronavaccinatie. beeld AFP, Dimitar Dilkoff

In Rusland zijn de afgelopen 24 uur 697 sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd. Dat is voor de vijfde dag op rij het hoogste aantal bevestigde sterfgevallen op één dag sinds het begin van de pandemie. De autoriteiten wijten het record aan de meer besmettelijke Delta-variant van het virus in combinatie met een relatief laag aantal inentingen. Een dag eerder werden 679 overlijdens gemeld.

De coronavirus-taskforce van de regering registreerde 24.439 nieuwe besmettingen het afgelopen etmaal, waarmee het officiële Russische totaal op 5.585.799 is gekomen.

Volgens overheidsstatistieken zijn in het land 137.262 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19 en daarmee is Rusland het zwaarst getroffen Europese land. Maar het statistiekbureau Rosstat, dat een bredere definitie heeft van sterfgevallen die verband houden met Covid-19, registreerde eind april al 270.000 doden. Nieuwere gegevens van dat bureau zijn nog niet beschikbaar.

Het Kremlin zei vrijdag dat, ondanks de dagelijks stijgende coronacijfers, men niet overweegt om een nieuwe lockdown in te stellen.
Moskou is somber over de ontwikkelingen. Dinsdag heeft de regering toegegeven dat het niet zal lukken om voor de herfst 60 procent van de bevolking in te enten tegen het virus. De verwachtingen zullen naar beneden worden bijgesteld, erkende regeringswoordvoerder Dmitri Peskov. Een hoge vaccinatiegraad is nodig om het virus in te dammen.

Ongeveer 22,2 miljoen van de 146 miljoen inwoners van Rusland hebben ten minste één dosis gekregen.

Voedselbanken in coronajaar 2020 overladen met donaties
ANP-426057208.jpg
Medewerkers van Unilever pakken in Ahoy kerstpakketten in voor de voedselbank. beeld ANP, Robin Utrecht

Tijdens de coronacrisis is de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken (VBN), waarbij 172 voedselbanken zijn aangesloten, overstelpt met donaties. Een woordvoerster bevestigt een bericht daarover in Het Parool.

Vorig jaar kwam 10,7 miljoen euro aan donaties binnen, waar gerekend was op 2 miljoen, zo blijkt uit het jaarverslag. Het was daarmee een „exceptioneel gunstig financieel jaar”. Acties van onder meer Radio 538 (Missie 538, 1,3 miljoen euro) en Albert Heijn (kerststollenactie, 0,65 miljoen) leverden veel geld op. Ook was er een extra bijdrage van 1 miljoen van de Nationale Postcodeloterij.

„Met grotere donateurs hebben we gesproken over de bestemming van hun giften”, zegt voorzitter Leo Wijnbelt in Het Parool. „Als de vaccinaties goed blijven verlopen en de pandemie straks ten einde is, kunnen we het geld teruggeven. Maar we kunnen het de komende anderhalf jaar ook gebruiken voor het verbeteren van onze logistieke structuur.”

Het aantal huishoudens dat door de Voedselbanken werd geholpen, groeide met ruim 7 procent tot meer dan 37.000. De grootste stijging was te zien in Amsterdam (+26 procent). Dat heeft ermee te maken dat daar relatief veel mensen wonen die hun werk in horeca, cultuursector, sport of transport verloren door de coronacrisis.

De VBN verwacht dat er „na afloop van de pandemie en nadat de Rijksoverheid stopt met de steun aan het bedrijfsleven in bepaalde sectoren sprake zal zijn van een economische crisis, die ook zijn weerslag zal hebben op het aantal huishoudens dat (tijdelijk) gebruik zal gaan maken van de voedselbanken. Om hierdoor niet te veel te worden overvallen zijn we ons op dit moment aan het voorbereiden op een groei van wel 50 procent. Dat wil niet zeggen dat we een groei van 50 procent verwachten (kan ook 20 of 70 procent worden), maar we willen niet worden overvallen”, schrijft het bestuur in de jaarrekening.

De Jonge snapt niet het verzet tegen coronamaatregelen én vaccins
ANP-433220892.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kan er met zijn verstand niet bij dat sommige mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen zich ook niet willen laten inenten. Volgens de minister is vaccineren namelijk de enige uitweg uit de coronacrisis, zegt hij in gesprek met NU.nl.

„Mensen die zich niet willen laten prikken, willen ook niet terug naar de maatregelen. Maar zij maken de weg uit de crisis, het vaccineren, wel verdacht. Dat is heel raar. Het kan niet allebei”, zegt De Jonge tegen de nieuwssite. „Het heeft iets decadents om te denken dat je kunt bedanken voor het enige middel dat ons uit deze crisis helpt, maar tegelijkertijd kunt rekenen op de solidariteit en de bescherming van anderen die zich wel laten vaccineren.”

„Er is een soort coronamoeheid ontstaan. Een soort boosheid uit machteloosheid. Dat kan ik begrijpen”, aldus De Jonge. „Maar ik kan er met mijn verstand niet bij dat je geen bijdrage wilt leveren om dat nare virus terug te dringen door je te laten vaccineren en tegelijkertijd die maatregelen ook niet wilt.”

De minister maakt zich zorgen dat de „complotterige theorieën die via sociale media worden verspreid” ook in de Tweede Kamer te horen zijn. Hij moet zich vaak inhouden om daar niet op te reageren. „Ik heb heel veel tweetjes niet verstuurd. Sterker nog: ik heb ze ingetypt en toch maar verwijderd. Ook in de Kamer heb ik heel veel uitspraken niet gedaan”, aldus de coronaminister.

„Ik zou inmiddels een stevig kladblok vol hebben als ik die allemaal zou hebben opgeschreven”, zegt De Jonge. „Dus ja, soms trek ik een streep en weerspreek ik het. Maar, ik laat dingen vaak ook onbesproken.”

Ziekenhuizen: bijna alleen maar niet-gevaccineerde coronapatiënten
ANP-426889604.jpg
beeld ANP, Bart Maat

De coronapatiënten die nog in het ziekenhuis belanden, zijn de laatste weken op een enkele uitzondering na niet of niet volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit een rondgang van het AD. De vaccinatiestatus van patiënten wordt in Nederland niet centraal geregistreerd.

In het Erasmus MC was van de 374 patiënten die sinds 1 maart met corona werden opgenomen niemand volledig gevaccineerd, meldt een woordvoerder van het Rotterdamse ziekenhuis.
Een ander groot ziekenhuis, het Amsterdam UMC telde wel een paar gevallen van mensen die al twee prikken hadden gehad.

Het Maastricht UMC spreekt van ‘een enkeling’ die al wel twee prikken heeft gehad en toch is opgenomen. In de ziekenhuizen in Nijmegen zijn de afgelopen tijd ook een aantal volledig gevaccineerden opgenomen. „Het is een mix, maar je ziet natuurlijk vaker mensen met een probleem met het immuunsysteem”, zegt de Nijmeegse medisch microbioloog Andreas Voss.

In Tilburg is het beeld hetzelfde: de opgenomen patiënten zijn bijna allemaal niet-gevaccineerd.

Verenigde Staten sturen 4 miljoen coronavaccins naar Indonesië
ANP-433342765.jpg
De Indonesische stad Jakarta is in een lockdown. beeld AFP, Bay Ismoyo

De Verenigde Staten sturen vier miljoen doses van het Modernavaccin naar Indonesië om het land te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan vrijdag tijdens een gesprek met de Indonesische minister Retno Marsudi gezegd. Volgens Sullivan worden de vaccins „zo snel mogelijk” verzonden, staat in een verklaring die door het Witte Huis naar buiten is gebracht.

Beide functionarissen bespraken ook Amerikaanse plannen om de hulp aan het land verder op te schroeven. „Sullivan benadrukte het belang van Indonesië en Zuidoost-Azië voor de regering Biden-Harris en het beëindigen van de pandemie in het algemeen en beloofde voortdurende steun en betrokkenheid op hoog niveau”, aldus het Witte Huis.
Indonesië is het op drie na dichtstbevolkte land ter wereld en kampt met een van de ergste uitbraken van Covid-19 in Azië. In acht van de afgelopen twaalf dagen registreerden de autoriteiten een recordaantal dagelijkse besmettingen. Vrijdag werden bijna 26.000 nieuwe geïnfecteerden gemeld en een recordaantal van 539 coronadoden. Sinds het begin van de pandemie zijn ruim 2,2 miljoen inwoners besmet geraakt, bijna 60.000 van hen hebben dat niet overleefd.

Het land heeft zaterdag een gedeeltelijke lockdown afgekondigd in de hoofdstad Jakarta, het hoofdeiland Java en op Bali. Moskeeën, restaurants en winkelcentra in virushotspots werden gesloten om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De nieuwe maatregelen duren tot 20 juli.

Afgelopen dinsdag waarschuwde het Rode Kruis nog dat Indonesië als gevolg van een uitbraak van de zeer besmettelijke Delta-variant en het toegenomen reizen door de islamitische vastenmaand het punt van een „catastrofe” nadert.

Indonesië hoopt via massale vaccinaties het virus te overwinnen. Maar tot en met dinsdag hadden slechts 13,3 miljoen van de 181,5 miljoen Indonesiërs die voor inenting in aanmerking komen de vereiste twee prikken in de bovenarm gekregen. Het land had toen 104 miljoen doses ontvangen.

Dierentuin in Californië vaccineert dieren tegen coronavirus
ANP-428921010.jpg
Deze twee gorilla's in de San Diego Zoo kregen het coronavirus. beeld AFP, Ken Bohn

De dierentuin in Oakland, in Amerikaanse staat Californië, is begonnen met het inenten van dieren zoals tijgers, beren, poema’s en fretten tegen het coronavirus. Volgens de dierentuin zal het experimentele vaccin van de Amerikaanse fabrikant Zoetis ook worden toegediend aan apen, fruitvleermuizen en varkens.

Tot nu toe bestonden de coronamaatregelen in de zoo uit bijvoorbeeld voldoende afstand bewaren en beschermende kleding voor werknemers. Dierenarts Alex Herman zegt „opgelucht” te zijn dat de dieren via een prik nu beter beschermd kunnen worden tegen Covid-19. Dierengezondheidsorganisatie Zoetis wil 11.000 doses van het vaccin doneren aan bijna zeventig dierentuinen en andere inrichtingen in de Verenigde Staten.

De eerste mensapen werden in maart in de dierentuin in San Diego ingeënt met het voor dieren ontwikkelde middel. Ze kregen na drie weken een tweede dosis. Acht gorilla’s in de zoo testten in januari positief op het virus. De symptomen waren mild en beperkten zich tot hoesten, constipatie en vermoeidheid. De beesten zijn inmiddels helemaal hersteld. Ze waren waarschijnlijk geïnfecteerd door een besmette medewerker die geen ziekteverschijnselen had, ondanks de veiligheidsmaatregelen die waren genomen.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog opgestart. Lees het blog van vrijdag hier.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer