Binnenland

Onderzoek: Keti Koti hoeft geen nationale feestdag te worden

Zes op de tien mensen vinden niet dat Keti Koti een nationale feestdag moet worden. Ook hoeft er geen landelijk excuus te komen voor het slavernijverleden van Nederland. Deelnemers met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond zijn daar wel voor. Dat is de uit komst van een onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag onder bijna 31.000 mensen.

ANP
1 July 2021 07:43Gewijzigd op 1 July 2021 07:59
Kransen bij het slavernijmonument aan de Lloydkade in Rotterdam tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij. beeld ANP, Robin Utrecht
Kransen bij het slavernijmonument aan de Lloydkade in Rotterdam tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij. beeld ANP, Robin Utrecht

Donderdag wordt het einde van de slavernij herdacht met het feest Keti Koti (gebroken ketenen). Een meerderheid (59 procent) vindt niet dat dit een officiële feestdag moet worden. Volgens hen is het voldoende als de mensen die er behoefte aan hebben dit in eigen kring vieren.

Een aantal steden overweegt dit jaar excuses voor het slavernijverleden te maken, maar sommige partijen en organisaties willen dat dat ook landelijk gebeurt. Volgens de meeste ondervraagden uit het onderzoek (66 procent) zijn excuses voor het slavernijverleden niet nodig. Zij vinden dat de generatie van nu niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor wat er in het verleden gebeurd is.

Aan het onderzoek deden 30.991 mensen mee, aldus EenVandaag. Onder de deelnemers zijn 620 mensen met een Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer