Buitenland

Hitte langs Noord-Amerikaanse westkust neemt na dagen af

Inwoners van de Amerikaanse en Canadese staten langs de westkust krijgen na drie hete dagen te maken met iets koeler weer. Dat is te danken aan een zeebries die dinsdag vanaf de Stille Oceaan verkoeling bracht. De hitte heeft geleid tot een sterftegolf in de regio.

ANP
30 June 2021 00:02Gewijzigd op 30 June 2021 10:57
Vancouver. beeld AFP, Don MacKinnon
Vancouver. beeld AFP, Don MacKinnon

Maandag werd er bijvoorbeeld in Salem, een plaats in de Amerikaanse staat Oregon, nog een temperatuur van 47,2 graden Celsius gemeten. Het was niet de enige recordtemperatuur. In Portland, de grootste stad van die staat, steeg het kwik tot 46,1 graden. Het plaatsje Lytton, ongeveer 20 kilometer ten noorden van Vancouver, spande dinsdag met 49,5 graden de kroon. Dat is de hoogste temperatuur ooit in Canada gemeten. Volgens de politie stierven minstens 134 mensen in de regio Vancouver sinds vrijdag. Deze „plotse sterfgevallen” betroffen vooral ouderen.

Dinsdag werd het in Portland 32 graden en voor de rest van de week worden voor de regio vergelijkbare temperaturen verwacht. Dat is nog altijd warmer dan normaal voor de tijd van het jaar, maar niet meer zo extreem als de afgelopen dagen. De vanwege de hitte opgezette afkoelingscentra in de regio zullen desalniettemin voorlopig openblijven.

Experts stellen dat de hittegolven van de afgelopen dagen langs de westkust van Canada en de Verenigde Staten niet direct aan klimaatverandering zijn toe te schrijven. Wel ligt het voor de hand dat de wereldwijd stijgende temperaturen de komende tijd tot een toename van ongebruikelijke weerpatronen zal leiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer