Areaal cocagewassen in Colombia flink uitgebreid
Het gebied in Colombia dat wordt ingenomen door cocagewassen is eind 2020 uitgebreid tot 245.000 hectare en de productiecapaciteit van cocaïne steeg naar ruim een miljoen kilo per jaar, heeft het anti-drugsagentschap ONDCP in de VS bekendgemaakt. Een jaar eerder ging het nog om 212.000 hectare, wat neerkomt op een stijging van 15,5 procent. In 2019 werd volgens ONDCP nog 936.000 kilo coke geproduceerd.
De ONDCP-cijfers verschillen aanzienlijk van de eerder deze maand door het Bureau van de Verenigde Naties voor drugs en criminaliteit (UNODC) gepubliceerde aantallen. UNODC gaf aan dat het coca-areaal met 7 procent daalde tot 143.000 hectare, maar de potentiële cocaïne-output zou zijn gestegen met 8 procent tot ruim 1,2 miljoen kilo per jaar. Van cocabladeren wordt cocaïne gemaakt.
Ondanks tientallen jaren strijd tegen de drugshandel, blijft Colombia een van ’s werelds belangrijkste producenten van cocaïne en staat het onder constante druk van de Verenigde Staten om de productie aan te pakken. De ONDCP-cijfers laten zien dat de strijd tegen de drugshandel „een enorme uitdaging blijft”, aldus de Colombiaanse regering in een verklaring.
Veiligheidstroepen in Colombia hebben in 2020 133.000 hectare coca vernietigd en 505 ton coke in beslag genomen. In 2021 wil het land net zoveel cocagewassen uitroeien. De regering van president Ivan Duque wil de gewassen vanuit de lucht bestrijden met glyfosaat, maar milieugroeperingen en lokale gemeenschappen verzetten zich hevig tegen de inzet van dit gif dat kankerverwekkend zou zijn.