Groen & duurzaamheid

Vijf gevolgen van de Europese klimaatwet

Het Europese Parlement nam donderdag de klimaatwet aan. Waaraan merk je als burger de komende tien jaar het bestaan van de wet? Hoe raakt de wet de gemiddelde Nederlander? In ieder geval op vijf punten.

25 June 2021 14:42
Het gebruik van een elektrische auto zal worden gestimuleerd ten koste van diesel- en benzineauto’s. beeld iStock
Het gebruik van een elektrische auto zal worden gestimuleerd ten koste van diesel- en benzineauto’s. beeld iStock

1

Duidelijkheid

Allereerst, en misschien wel het belangrijkst: de wet schept duidelijkheid. Dat de EU in 2050 klimaatneutraal wordt, is nu verankerd in wetgeving. En dat maakt een einde aan onzekerheid en mogelijk ook aan veel discussie. Her en der stuiten klimaatmaatregelen namelijk op weerstand. Dat maakt het behalen van de doelen niet gemakkelijker.

Nu het pad voor verduurzaming echter helder is, kunnen burgers en bedrijven daarop anticiperen. Bedrijven staan financiële prikkels en regels te wachten en kunnen daarop investeringen afstemmen. De consument speelt bijvoorbeeld bijtijds op de wetgeving in door bij de volgende aanschaf van een nieuwe auto een elektrisch exemplaar te kopen.

2

Vervuilen kost geld

Hoewel de precieze uitwerking in beleid pas in juli door de Europese Commissie wordt bekendgemaakt, staat veel al vast. Een van de hoofdprincipes is: de vervuiler betaalt. En dat geldt –vaak indirect– ook voor de consument. Een voorbeeld. Een onderneming die beton produceert zal flink moet dokken voor de CO2 die het uitstoot. Het betonbedrijf zal vervolgens de extra kosten gaan doorberekenen aan de klant die een woning bouwt. De huizenkoper voelt dat uiteindelijk ook in de portemonnee. Duurzame opties –zoals in dit geval het bouwen met natuurlijke materialen– worden in verhouding juist goedkoper. Omdat op die materialen geen heffingen komen.

3

Alles fossielvrij

Alles wat je koopt of gebruikt zal meer en meer fossielvrij worden. Vervoer? Normen voor wat er uit de uitlaat mag komen, zullen worden aangescherpt. Benzine- en dieselauto’s zijn uit de gratie en worden duurder om in te rijden. Dat alles ten gunste van de elektrische auto.

Verder zal er vol worden ingezet op het opwekken van duurzame energie. Ook het besparen van energie bij het verwarmen en koelen van gebouwen staat op de agenda. In de landbouw zullen steeds meer klimaatvriendelijke toepassingen worden ingevoerd.

4

Bomen

De wandelaar merkt ook wat van deze wet. Er komen namelijk flink meer bomen in de EU. Bomen halen CO2 uit de lucht en zijn dus hard nodig om uiteindelijk CO2-neutraal te worden. Want ook in 2050 zullen er nog broeikasgassen worden uitgestoten en dat moet ergens mee worden gecompenseerd.

Daarom is het idee om zo’n 3 miljard bomen te planten. En dat zal te merken zijn: per saldo komen er in de EU een kleine 700 bomen per vierkante kilometer bij. Er komen dus nieuwe bossen. Mooi voor de wandelaar én de frisse lucht.

5

Minder opwarming

Het laatste, maar zeker niet het minst belangrijke gevolg van de wet: er worden stappen gezet om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door deze maatregelen stelt de EU zich ten doel om in 2050 netto klimaatneutraal te zijn. Dat zet zoden aan de dijk want de EU is verantwoordelijk voor bijna een tiende van alle CO2-uitstoot.

Het vertragen van de wereldwijde opwarming is uiteindelijk voor iedereen goed nieuws, omdat de aarde daarmee een stukje leefbaarder blijft. Of zoals de Europese Commissie het zelf zegt in een memo: de klimaatstrategie moet zorgen voor „een schone planeet voor iedereen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer