Nieuwe ‘vlaggenmoties’ na afwijzen EU-vlag
De Tweede Kamer heeft de smaak te pakken als het om voorstellen over vlaggen gaat. Nadat dinsdag een motie om de EU-vlag in de vergaderzaal te plaatsen verworpen werd, werden dezelfde dag nog twee andere voorstellen ingediend.
Zo wil FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen dat de regering de EU-vlag van alle overheidsgebouwen laat halen. De FVD’er stelt in zijn motie dat „het tonen van de EU-vlag op overheidsgebouwen de verheerlijking van de democratisch illegitieme EU verder voortzet, en dus onwenselijk is.”
Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) wil juist méér vlaggen, en wel in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. In een motie wordt het kabinet gevraagd daar een plek aanwijzen voor vlaggen van de twaalf provincies, van de drie bijzondere gemeenten (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) en Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.
Overigens gaat niet het kabinet, maar de Kamer zelf over het voorstel van Van der Plas. Zo was de motie over een EU-vlag in de plenaire zaal gericht aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Daarnaast zijn Aruba, Curaçao en Sint-Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, en hebben zij eigen parlementen.
De Tweede Kamer verwierp dinsdag een motie om naast de Nederlandse vlag in de plenaire vergaderzaal ook een EU-vlag te plaatsen. Voor het voorstel, dat was ingediend door Volt, D66, GroenLinks, PvdA en DENK en later ook de steun van het CDA kreeg, stemde verder alleen eenpitter Liane den Haan (ex-50PLUS). Daarmee bleef de teller steken op 63 zetels. De overige fracties –VVD, PVV, SP, PvdD, FVD, ChristenUnie, JA21, SGP, Groep-Van Haga, BBB en BIJ1– stemden tegen.
Rijksgebouwen
Het is niet voor het eerst dat er voorstellen worden gedaan over vlaggen. De Kamer verwierp in 2009 een motie van CDA, D66 en GroenLinks. Daarin werd de regering gevraagd om op rijksgebouwen waar op normale werkdagen de Nederlandse vlag wappert, „ook de Europese vlag uit te steken.”
In datzelfde jaar aanvaardde de Kamer een motie van CDA en D66 om de EU-vlag op het Tweede Kamergebouw te plaatsen, naast de Nederlandse. PvdA, VVD en GL schaarden zich achter het voorstel; de overige partijen stemden tegen.
In 2017 werd een motie van SGP en PVV aangenomen om de Nederlandse driekleur in de vergaderzaal te plaatsen. Alle partijen behalve de PvdD steunden het voorstel.