Surinamers gooien jaarlijks 130 miljoen plastic flessen weg
Suriname is een prachtig land, dat voor 88 tot 93 procent is bedekt met ongerept regenwoud. De meningen verschillen over hoeveel precies – dat valt ook niet echt te meten met alle gaten in de jungle die daarin zijn geslagen door voornamelijk illegale goudzoekers uit buurland Brazilië. Als je over dit deel van de Amazonewoud vliegt, zie je de werkelijke schaal van de vernielingen en kan je alleen maar hopen dat dit ooit gaat stoppen.
Ook kun je je afvragen wat ”ongerept” is, gezien de enorme hoeveelheid afval die her en der is neergesmeten. Er is geen stukje jungle waar geen plastic etensbakje of dito petfles ligt. Ook hier krijgen de Braziliaanse goudzoekers voor een belangrijk deel de schuld van, maar zij zijn in werkelijkheid maar een klein deel van het probleem. Het grootste probleem zijn de nog geen 600.000 Surinamers. Die weten collectief niet wat ze behoren te doen met hun afval.
Niet alleen in het binnenlandse regenwoud maken ze er een puinhoop van. Ook in de stedelijke gebieden, zoals Paramaribo, creëren ze in de straten enorme afvalhopen. Ze schamen zich er niet voor. Als je langs de kant van de weg loopt, moet je soms oppassen dat er vanuit een voorbijrijdende auto niet toevallig rommel wordt gesmeten. Als je het lef hebt om daar iets van te zeggen, kunnen er twee dingen gebeuren: de vuilsmijter (m/v) negeert je straal en haalt hooghartig de schouders op. Zo met een blijk van: Het gaat jou toch niks aan wat ik doe? Als je pech hebt, trapt de boosdoener op de rem, stapt uit en roept je de meest onaardige verwensingen toe. Aan beide valt geen eer te behalen, dus als er weer eens wat uit een autoraam wordt gekieperd, doe ik er tegenwoordig wijs het zwijgen toe.
Jaarlijks gooien Surinamers naar schatting 130 miljoen plastic flessen achteloos in bermen, bosrijke gebieden, gewoon op straat of in een van de vele rivieren. 130 miljoen! En dan praten we alleen over flessen; al het andere afval komt daar nog bij. Statiegeld heffen willen de limonade- en sappenfabrikanten niet, „omdat dat zo’n administratie wordt.” Aangezien deze ondernemers politieke partijen ook heel veel geld toestoppen, dan begrijpt u misschien dat het statiegeld er de eerste decennia ook nooit zal komen.
Een van de gevolgen van die flessenberg is dat afvoerkanalen en –sluizen verstopt raken, met overstromingen in het hele land als gevolg. Zoals twee maanden geleden, toen tientallen mensen hun huis dat ondergelopen was, moesten verlaten. Iedereen heeft de beelden gezien, en gehoord wat de belangrijkste oorzaak is. Je zou denken dat de burger in het vervolg wat netter met zijn afval omgaat. Maar helaas: men gaat vervolgens over tot de orde van de dag en blijft een viespeuk.