Buitenland

Duitse CDU/CSU eindelijk eens over verkiezingsprogramma

De Duitse christendemocraten zijn het drie maanden voor de parlementsverkiezingen na verhitte debatten eens geworden over hun verkiezingsprogramma. Dat berichten Duitse media.

ANP
21 June 2021 15:12Gewijzigd op 21 June 2021 16:10

De partij van bondskanselier Angela Merkel, de CDU, en de Beierse zusterpartij CSU stellen in het programma onder meer dat belastingverhogingen niet de weg zijn om uit de coronacrisis te komen. Kleine en middeninkomens moeten worden ontzien om er weer bovenop te komen, vinden de mogelijke opvolgers van Merkel, Armin Laschet (CDU) en de Beierse premier Markus Söder (CSU).

Meteen na de pandemie zouden belastingverhogingen de noodzakelijk opleving van de economie in de weg staan, vinden de christendemocraten. De huidige regering van christendemocraten en sociaaldemocraten heeft massaal geld uitgegeven tijdens de pandemie en veel schulden gemaakt. Daarvoor is de grondwettelijke bepaling die maxima stelt aan het lenen, buiten werking gesteld. De schulden stapelen zich bovendien op, volgens het Handelsblatt. Volgend jaar zou de federale regering bijna 100 miljard euro moeten lenen. Dat is veel meer dan de 81,5 miljard geleend geld dat het ministerie van Financiën eerst dacht nodig te hebben.

Om uit de schulden te komen, zou de regering hogere belastingen gaan heffen, maar dat is volgens de christendemocraten een verkeerd plan. In de laatste peilingen blijft de CDU/CSU de grootste partij met om en nabij de 28 procent van de kiezers. Laschet zou dan 26 september als leider van de grootste partij uit de bus komen. Merkel houdt er dan na bijna 16 jaar mee op.

Het verkiezingsprogramma telt 139 pagina’s en moet zo een licht werpen op het ‘post-Merkel-tijdperk’. Dat de partij een heel nieuw hoofdstuk begint, wordt al duidelijk door het feit dat de naam Merkel maar één keer voorkomt in het hele stuk. Een ander opvallend punt is volgens Duitse media dat de buitenlandse politiek plotseling op de voorgrond staat. Het onderwerp was in vorige verkiezingsprogramma’s slechts met moeite ergens onderaan te vinden. Nu zijn er aan het begin maar liefst twee hoofdstukken aan gewijd.

Bij de andere twee grote partijen heeft buitenlands en veiligheidsbeleid nauwelijks prioriteit in het verkiezingsprogramma. Bij de SPD komt het niet als apart hoofdstuk voor en bij de Groenen staat het bijna onderaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer