Kerk & religie

Kerken mogen naar 100 procent, maar nog niet vol

Een van de „verst gaande stappen in Europa”, noemde premier Rutte vrijdag tijdens een persconferentie de versoepelingen die zaterdag ingaan. Hoe vertaalt deze stap zich naar de praktijk in kerken en erediensten?

21 June 2021 10:55
beeld ANP, Jeroen Jumelet
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Wat zei Rutte vrijdag precies over de kerken?

Vanaf zaterdag, als de nieuwe versoepelingen ingaan, laat het kabinet alle beperkingen in groepsgrootte los. In hun inleidende woorden tijdens de persconferentie hierover vrijdag zei noch Rutte noch minister De Jonge iets over kerken. Toen de premier er concreet naar werd gevraagd, was hij echter helder: ook kerken en andere religieuze instellingen kunnen weer bijeenkomsten organiseren op 100 procent van de capaciteit.

Volle kerken dus weer?

Nee, want het houden van 1,5 meter afstand blijft dé basisregel in de komende maanden. Kerken moeten bij het aanwijzen van zitplaatsen dus rekening houden met afstand tussen kerkbezoekers, waarmee een groot deel van de zitplaatsen nog niet gebruikt kan worden.

Terwijl de bezoekersaantallen altijd het karakter van een advies hadden vanwege de vrijheid van godsdienst –en kerken daarin dus een bepaalde vrijheid hadden én namen–, ligt dat met de afstandsregel anders. Die beperking is ook geldig binnen de kerk. Meerdere juristen wezen er in de afgelopen tijd op dat kerken een zorgplicht hebben. In het kader daarvan zijn zij verantwoordelijk voor het naleven van maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid – zoals de afstandsregel. Er is sprake van handelen in strijd met de wet als aan die maatregelen niet wordt voldaan.

Vanaf wanneer is de volle kerk dan wél weer mogelijk?

Het kabinet besluit op 13 augustus of ook de afstandsmaatregel van tafel kan. Daarvoor moet de epidemie „goed onder controle zijn”, zei Rutte.

Tot die tijd is het loslaten van de afstandsregel alleen toegestaan als alle bezoekers een toegangsbewijs kunnen tonen: namelijk een negatieve test van maximaal 40 uur oud of een vaccinatiebewijs. Ook kerken kunnen die mogelijkheid vanaf zaterdag benutten, volgens De Jonge. Tegelijk zei de minister: „Ik denk eerlijk gezegd dat dat niet gaat werken.” Het systeem zorgt voor een schifting bij de voordeur, die veel kerken niet wenselijk zullen achten.

Hoe gaan kerken om met de nieuwe versoepelingen?

Die beraden zich momenteel op de vertaling daarvan naar de eigen kerkelijke praktijk. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) komt uiterlijk donderdag met een advies richting de aangesloten kerkgenootschappen. De Protestantse Kerk in Nederland schrijft op haar website dat de kerk op basis van dat advies ook met „verdere informatie” zal komen.

En de lofzang?

Die klinkt vanaf zondag weer als vanouds – al is dat dan niet in een volle kerk. Het advies om niet te zingen is van de baan, mits zangers afstand houden.

Het betekent ook dat koren weer mogen repeteren en uitvoeren. Koornetwerk Nederland is blij. De belangenorganisatie spreekt op de website van een verrassende stap, „eerder dan gedacht”, en komt deze week met een vernieuwd zangprotocol.

Meer over
Kerk en corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer