Binnenland

Leerlingen hoeven zoekgeraakt examen niet opnieuw te doen

Middelbare scholieren van wie het eindexamen is zoekgeraakt, hoeven deze niet opnieuw te doen. Het gaat om ongeveer 150 leerlingen van drie scholen.

ANP
9 June 2021 19:55Gewijzigd op 9 June 2021 21:02
Minister Slob. beeld ANP, Evert Elzinga
Minister Slob. beeld ANP, Evert Elzinga

Demissionair onderwijsminister Arie Slob heeft besloten dat zij het resultaat na de eerste nakijkronde mogen laten meetellen. Eindexamens worden eerst door de eigen docent van een leerling nagekeken en vervolgens opgestuurd voor een tweede correctieronde. De examens zijn tijdens het verzenden kwijtgeraakt door PostNL en dus maar één keer nagekeken. Dit eerste resultaat is al wel vastgelegd.

Als leerlingen het examen toch opnieuw willen doen, dan kost dit hen geen herkansing. Zij mogen het examen dan doen in het tweede tijdvak. Slob maakt deze „eenmalige uitzondering” omdat het afgelopen schooljaar vanwege de coronacrisis „bijzonder” was. „Ik wil niet dat leerlingen na zo’n zwaar jaar de dupe worden van iets waar zij niets aan kunnen doen.” Door de beslissing kunnen de eindcijfers van de gedupeerde scholieren alsnog donderdag worden vastgesteld.

Dinsdag maakte PostNL bekend twaalf scholen te hebben moeten informeren dat de bezorging van een deel van de examens vertraagd was, of dat er stukken zoek waren. De problemen met de bezorging werden volgens het bedrijf veroorzaakt door een groter aantal zendingen dan verwacht en de kortere tijd die beschikbaar was voor de bezorging. Woensdag bleek dat de examenpost van negen van de twaalf scholen alsnog bij de tweede corrector waren aangekomen.

Scholierenorganisatie LAKS is blij met het besluit van Slob. Eerder op woensdag vroeg de organisatie het ministerie van Onderwijs zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen aan de gedupeerde leerlingen. „We zijn hier ontzettend positief over”, zegt voorzitter Nienke Luijckx. „Dit was precies het voorstel dat wij hebben gedaan. Op deze manier worden leerlingen niet benadeeld voor een fout waaraan ze zelf niks hebben kunnen doen.” Luijckx vindt het goed dat de keus om eventueel herexamen te doen bij de leerlingen zelf ligt. „We zijn blij dat die keuzevrijheid wordt gewaarborgd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer