Binnenland

Russen hadden in 2017 toegang tot systemen Nederlandse politie

De Russische buitenlandse veiligheidsdienst SVR heeft Nederland in 2017 een gevoelige klap toegebracht. Hackers van die dienst bleken door­gedrongen tot diep in de systemen van de Nederlandse politie, die op dat moment ook bezig was met het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

Redactie binnenland
8 June 2021 10:55
Niet alleen de internationale pers volgt de ontwikkelingen rond het MH17-proces (foto). De Russen volgden het onderzoek ook door middel van een hack. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Niet alleen de internationale pers volgt de ontwikkelingen rond het MH17-proces (foto). De Russen volgden het onderzoek ook door middel van een hack. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De hack werd niet opgemerkt door de politie, maar kwam aan het licht dankzij inlichtingen van de AIVD, meldde de Volkskrant dinsdag op basis van onderzoek waarvoor is gesproken met direct betrokkenen.

Dat de Russische hackers in de systemen van de politie zaten, zorgde voor grote paniek mede vanwege het lopende MH17-onderzoek. De beveiliging van de politie bleek niet op orde en is na de ontdekking met meer monitoring en het verbeteren van het Security Operations Center (SOC) opgetuigd.

Na de hack heeft de AIVD volgens bronnen die de Volkskrant sprak aangedrongen op snelle beveiligingsmaatregelen bij de politie. Dat zorgde voor frictie met de politie, die zeggenschap wilde over het eigen verbetertraject. „Zolang het een incident is, kan de politie de bemoeienis niet weigeren en mag de AIVD interveniëren”, aldus een bron.

De succesvolle Russische hack is niet eerder bekend geworden. De politie wil „bevestigen noch ontkennen” dat de Russen in de politiesystemen konden komen.

De AIVD wilde evenmin ingaan op vragen van de Volkskrant over de hack. In het jaarverslag over 2017 schrijft de dienst dat het strategisch belang van de Nederlandse politiek en rechtspraak voor Rusland sterk zijn toegenomen „sinds het neerhalen van vlucht MH17.”

De rechtbank Den Haag begon deze dinsdag met het bespreken van het omvangrijke strafdossier over het neerstorten van vlucht MH17. Dat gaat naar verwachting drie dagen duren.

Het OM houdt drie Russen en een Oekraïner verantwoordelijk voor het neerstorten van het Malaysia Airlinestoestel op 17 juli 2014. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.

De rechtbank heeft drie centrale vragen: Is vlucht MH17 neergeschoten met een BUK-raket? Is er een BUK-raket afgevuurd vanaf een akker nabij Pervomaiskyi in Oost-Oekraïne? En hebben de verdachten daarbij een rol gehad? Het openbaar ministerie meent van wel. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen.

Na behandeling van het dossier krijgt het OM op 17 en 18 juni de gelegenheid om delen van het dossier te bespreken. De verdediging is vervolgens aan de beurt. In september 2021 mogen de nabestaanden hun spreekrecht uitoefenen. Volgens de globale schatting komen de strafeisen van het OM in het najaar. De zaak zal naar alle waarschijnlijkheid tot volgend jaar duren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer