Linies uit Tachtigjarige Oorlog opgegraven bij Spijk
Archeologische onderzoekers hebben bij Spijk bij Zevenaar linies uit de Tachtigjarige Oorlog opgegraven. De zogenoemde circumvallatielinies werden aangelegd rond steden om te voorkomen dat vijandelijke legers versterkingen en voorraden konden ontvangen. De linies bij Spijk lagen rondom Schenkenschans, dat tegenwoordig in Duitsland ligt. Dat meldt Rijkswaterstaat, dat bij Spijk een overnachtingshaven gaat aanleggen.
Het was uit proefopgravingen al bekend dat er waarschijnlijk veel archeologische resten te vinden zouden zijn in het gebied. Behalve de resten uit de Tachtigjarige Oorlog liggen er de restanten van een steenfabriek, loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog en een historische dijk. Maar de vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog zijn volgens de onderzoekers van archeologisch bureau RAAP het spectaculairst.
„We vinden duizenden spullen, van munten en kogels tot aan uitrustingen en kookgerei. En het is allemaal te dateren in de tijd van het Beleg van Schenkenschans in 1635-1636”, zegt onderzoeker Eric Norde. Er is ook een stoffelijk overschot van een soldaat van tussen de 17 en 22 jaar oud gevonden. De linies werden bevolkt door ongeveer drieduizend soldaten. Norde: „We krijgen een compleet beeld van het leven van gewone soldaten in de Tachtigjarige Oorlog. Dit maken we bijna nooit mee.”
De archeologen zijn nog tot het najaar bezig in de Beijenwaard bij Spijk. De vondsten worden overgedragen aan het archeologisch depot van de provincie Gelderland.