Economische crisis in Libanon een van ergste sinds 1850
De economische crisis in Libanon is een van de ergste crises sinds 1850. Volgens een rapport van de Wereldbank krimpt de economie in Libanon met zeker 10 procent dit jaar en is er nog geen eindpunt in zicht.
De economische en financiële situatie in Libanon is de afgelopen achttien maanden enorm veel slechter geworden. Dat wordt voor een groot deel gewijd aan slecht bestuur en corruptie door de heersende elite. Daarbovenop kwamen nog de coronacrisis en de enorme explosie in de haven van Beiroet die voor veel schade zorgde.
Libanon kan mogelijk de stroom voor juni al niet meer betalen, waardoor het land volledig zonder elektriciteit zou kunnen komen tegen het einde van de maand. „De scherpe afname van basisvoorzieningen kan langdurige effecten hebben, zoals massamigratie, leerachterstanden en gezondheidsproblemen”, aldus de Wereldbank.
Al het beleid dat gericht was op het verbeteren van de situatie, heeft verkeerd uitgepakt, staat in het rapport. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil Libanon graag helpen, maar het land zit al lange tijd zonder regering die beleid kan maken om de hulp goed terecht te laten komen.
Voor de coronacrisis waren er geregeld protesten in Libanon tegen de regering. Er is veel onvrede in het land over de economische situatie. Libanon was voor de crisis een land met een goede economie en welvaart. Nu neemt de armoede toe onder de bevolking. De situatie is volgens de Wereldbank een reden voor mogelijke onrust in het land.