Buitenland

‘NSA bespioneerde onder meer Angela Merkel samen met Denemarken’

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) heeft in samenwerking met de Deense inlichtingendienst onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere Europese hoogwaardigheidsbekleders bespioneerd. Dat schrijft de Deense publieke omroep DR op basis van een nog niet gepubliceerd intern onderzoek van de Deense inlichtingendienst. De NSA maakte gebruik van het Europese netwerk van internetkabels, waarvan belangrijke knooppunten in Denemarken liggen.

ANP
31 May 2021 02:17Gewijzigd op 31 May 2021 12:09

In Denemarken liggen meerdere belangrijke stations voor onderzeese internetkabels, die onder meer van en naar Duitsland, Zweden, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland lopen. Via deze kabels konden de inlichtingendiensten sms-berichten, telefoongesprekken en bijvoorbeeld internetgebruik zoals zoekgeschiedenis bekijken. In ieder geval van 2012 tot 2014 zouden Denemarken en de Verenigde Staten dit netwerk hebben afgetapt. Niet alleen werd hiermee informatie over Angela Merkel verzameld. Ook hoogwaardigheidsbekleders in Frankrijk, Noorwegen en Zweden zouden zijn bespied door de NSA. Bovendien zou ook de voormalig Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zijn bespioneerd.

De ontdekking van spionage door de NSA in samenwerking met Denemarken werd vorig jaar al beschreven door de omroep DR. De Deense minister van Defensie, die in juni 2019 deze functie op zich nam, werd in augustus 2020 ingelicht over de spionagepraktijken. Zij vond dit „onacceptabel”. De NSA en de Deense inlichtingendienst hebben nog niet gereageerd op de beweringen. De Noorse en Zweedse ministers van Defensie zeggen in lokale media de onthullingen serieus te nemen en meer informatie te eisen.

Het hoofd van de Deense inlichtingendienst werd in augustus 2020 geschorst, evenals drie andere medewerkers, wegens serieuze misstanden. Deze misstanden werden geconcludeerd door een onafhankelijk onderzoek. In reactie startte de Deense overheid een onderzoek dat eind dit jaar afgerond moet zijn.

De Duitse regering zegt het bericht ook te hebben gezien en wil opheldering. „We staan daarover in contact met alle relevante nationale en internationale organen”, zei een regeringswoordvoerder. Hij benadrukt dat de Duitse autoriteiten in principe nooit in detail treden over „zaken met betrekking op de activiteiten van inlichtingendiensten”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer