Duitsland erkent genocide in Namibië - wat speelde daar precies?
Duitsland erkende vrijdag dat het aan het begin van de 20e eeuw genocide pleegde in Namibië. Drie vragen en antwoorden.
Wat is er in Namibië gebeurd?
Namibië was van 1884 tot 1915 een kolonie van het Duitse keizerrijk. Tussen 1904 en 1908 werden duizenden mensen uit de etnische Herero- en Namagroep omgebracht door koloniale troepen nadat de volkeren in opstand waren gekomen tegen het Duitse koloniale bewind. Overlevenden werden de woestijn in gedreven, waar velen in concentratiekampen terecht kwamen. Daar stierven veel Herero en Nama aan uitputting, kou en ondervoeding. Volgens historici werden 65.000 van de in totaal 85.000 Herero omgebracht en minstens de helft van de 20.000 Nama.
Waarom komt er nu pas erkenning?
De Duitse regering nam in 2004 „morele verantwoordelijkheid” voor de gebeurtenissen in Namibië en vroeg om vergeving. Een Duitse minister gaf bovendien aan dat de gruwelijkheden in 2004 als genocide bestempeld zouden worden. Een officiële verontschuldiging kwam er echter niet, uit kennelijke angst voor compensatieclaims.
In 2011 bracht Duitsland twintig schedels van omgekomen slachtoffers terug naar Namibië. Tijdens de genocide hadden de Duitsers honderden schedels van slachtoffers naar Duitsland gebracht voor ”rassenonderzoek”. Daaraan werkte onder anderen Eugen Fischer, de leermeester van de beruchte nazi-arts Josef Mengele.
Hoe heeft Namibië op de Duitse erkenning gereageerd?
Het is de „eerste stap in de goede richting”, aldus een woordvoerder van de Namibische president Hage Geingob. Hij gaat de komende weken met de getroffen gemeenschappen in gesprek om de afspraken met Duitsland uit te werken.