Republikeinen blokkeren onderzoek naar bestorming Capitool
Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben een onafhankelijk onderzoek geblokkeerd naar de bestorming van het Capitool in januari. De oprichting van de onderzoekscommissie kreeg de steun van de 54 van de 100 senatoren, onder wie zes leden van de Republikeinse partij van oud-president Donald Trump. Hoewel een meerderheid de oprichting van zo’n commissie steunde, waren er volgens Amerikaanse media 60 stemmen nodig om het voorstel door de Senaat te kunnen loodsen.
Republikeinen stemden echter massaal tegen. Hun fractievoorzitter Mitch McConnell had betoogd dat nog een onderzoek naar de dodelijke rellen weinig meerwaarde zou hebben.
De stemming vond plaats in het parlementsgebouw dat op 6 januari het doelwit was van relschoppers. Het ging om fanatieke aanhangers van toenmalig president Donald Trump die meenden dat was gefraudeerd bij de presidentsverkiezingen. Zij wilden de definitieve goedkeuring van de verkiezingsuitslag verstoren en drongen het Capitool binnen. Politici moesten vluchten.
Het voorstel dat nu is afgewezen, voorzag in de oprichting van een tienkoppige commissie van experts. Die was gemodelleerd naar het panel dat eerder de terroristische aanslagen van 11 september 2001 onderzocht. De Democraten hadden vijf leden mogen aanwijzen, onder wie de voorzitter. De Republikeinen mochten de andere vijf onderzoekers aandragen.
De commissie had ook mensen kunnen dagvaarden. Sommige Republikeinen vreesden volgens The Washington Post dat Trump en zijn bondgenoten gedwongen zouden kunnen worden om onder ede een verklaring af te leggen. Toch kreeg het plan in het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer, nog de steun van tientallen politici van de Republikeinse Partij.
Leiders van de oppositiepartij zouden vorige week nog hebben overwogen zo’n onderzoek te steunen, schrijft The New York Times. Ze concludeerden volgens de krant dat zo’n onderzoek de Democraten van politieke munitie zou kunnen voorzien in de aanloop naar de verkiezingen van 2022. Ook zou de nogal altijd invloedrijke Trump vermoedelijk woest zijn geweest over de oprichting van zo’n commissie.