Buitenland

Bolsonaro vecht lockdowns deelstaten aan bij hooggerechtshof

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil via de hoogste rechter van het land voor elkaar krijgen dat de lockdowns en avondklokken die door gouverneurs in deelstaten zijn ingesteld onwettig worden verklaard, meldt CNN Brasil. Bolsonaro geldt al langer als een tegenstander van beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, dat hij herhaaldelijk als „een griepje” heeft omschreven. Brazilië blijft ondertussen wereldwijd een van de landen die het hardst door de coronapandemie zijn getroffen.

ANP
28 May 2021 03:47

Bolsonaro en minister van Justitie André Mendonça stellen dat de lockdowns en uitgaansverboden die door gouverneurs en burgemeesters zijn ingesteld ongrondwettelijk zijn. Bolsonaro en zijn minister stellen in een verklaring dat sommige regionale en lokale bestuurders hun boekje te buiten zijn gegaan en niet de bevoegdheid hadden om beperkende maatregelen in te stellen.

De maatregelen hadden volgens hen niet zonder het parlement genomen mogen worden en zouden in strijd zijn met bepaalde grondrechten. Ook stellen Bolsonaro en Mendonça dat het gewenste effect met minder ingrijpende maatregelen zou kunnen worden bewerkstelligd.

De minister van Justitie stelt dat de maatregelen economisch te ingrijpend zijn, evenals voor het onderwijs en sociale relaties. De maatregelen zouden volgens hem en Bolsonaro niet langer evenredig zijn nu Brazilië is begonnen met het inenten. Bolsonaro wil een streep door de maatregelen in drie deelstaten: Paraná, Pernambuco en Rio Grande do Norte.

Bolsonaro ligt in eigen land onder vuur vanwege het aanhoudend bagatelliseren van de ernst van de corona-epidemie, die mede vanwege uitblijvende landelijke maatregelen en een meer besmettelijke, gemuteerde variant stevig huishoudt in Brazilië. Met name na het wegvallen van de steunmaatregelen voor veel Brazilianen ontstond grote ontevredenheid. Door die maatregelen kon Bolsonaro nog een tijd op redelijk veel steun van de bevolking rekenen.

Brazilië heeft met zo’n 16,2 miljoen geregistreerde besmettingen het twee na hoogste aantal van de wereld, na de Verenigde Staten en India. Qua dodental is Brazilië met ruim 450.000 doden het één na hardst getroffen land ter wereld, na de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer