Buitenland

EU en NAVO veroordelen Wit-Rusland om tegenhouden vlucht

De Europese Unie en de NAVO hebben Wit-Rusland veroordeeld vanwege het aan de grond zetten van een Ryanair-vlucht met aan boord journalist en oppositielid Roman Protasevitsj. De vlucht ging van Griekenland naar Litouwen en werd door militaire vliegtuigen onderschept en naar het vliegveld in Minsk geleid. Protasevitsj werd op het vliegveld aangehouden, hij riskeert de doodstraf in Wit-Rusland.

ANP
24 May 2021 00:33Gewijzigd op 24 May 2021 00:38

„Wij houden de regering van Wit-Rusland verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers en het vliegtuig”, schreef EU-buitenlandchef Josep Borrell op Twitter. „ALLE passagiers moeten direct hun reis kunnen voortzetten”, aldus Borrell, die daarmee indirect ook de vrijlating van Protasevitsj eiste. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en EU-president Charles Michel sloten zich daar later bij aan. „Elke schending van de internationale luchtvaartregels moet consequenties hebben”, twitterde Von der Leyen.

De leiders van de EU-landen bespreken maandag de situatie. Ook wordt er dan gesproken over mogelijke sancties tegen Wit-Rusland.

De NAVO noemde de Wit-Russische actie „een serieus en gevaarlijk incident”. „De Wit-Russische regering moet de veilige voortzetting van de reis voor alle reizigers garanderen.” De Verenigde Naties zeiden bezorgd te zijn.

Meerdere Europese landen zeiden dat er direct uitleg moet komen en dat het onacceptabel is. Polen noemde het zelfs „staatsterreur”. Buurland Litouwen wil dat de EU vliegtuigen adviseert om het Wit-Russische luchtruim te mijden. Frankrijk heeft de Wit-Russische ambassadeur in Parijs om uitleg gevraagd.

De vlucht vertrok zondagavond weer vanaf de luchthaven van Minsk richting Litouwen. Het is niet bekend of Protasevitsj toen aan boord was en Wit-Rusland heeft verlaten. Ryanair meldde dat de vlucht rond 20.25 uur (Nederlandse tijd) is geland in Vilnius.

Het vliegtuig werd tot landen gedwongen omdat er volgens Wit-Rusland sprake was van een dreigende situatie, er zou mogelijk een explosief aan boord zijn. Ryanair liet al weten dat er niets was gevonden. Volgens Litouwen was het een vooropgezet plan van president Aleksandr Loekasjenko om de journalist op te pakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer