Vluchtelingenstroom uit Ivoorkust groeit
Uit vrees voor geweld en plunderingen, zijn tot zondagavond ongeveer 5000 buitenlanders het West–Afrikaanse Ivoorkust ontvlucht. Zij namen geen genoegen met de belofte van de autoriteiten om een einde te maken aan de aanvallen op buitenlanders door Ivorianen.
Volgens de westerlingen hitste het regime de bevolking tegen hen op. De Franse strijdkrachten in Ivoorkust bevestigden dat enkele tientallen Franse vrouwen werden verkracht.
Onder de vluchtelingen zondag waren ook de ambassadeurs van Nederland en Zweden. Zij vertrokken uit veiligheidsoverwegingen, aldus het Nederlandse ministerie van Defensie en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Onder bescherming van Franse soldaten konden de diplomaten naar het vliegveld van Abidjan, vanwaar zij naar Parijs vlogen. In totaal waren er zondag drie speciale vluchten naar de Franse hoofdstad, waarvan ongeveer duizend Fransen en andere Europeanen gebruik maakten.
De Franse president Chirac waarschuwde zijn ambtgenoot in Ivoorkust, Gbagbo, voor de gevolgen van aanhoudende onlusten. Frankrijk wil de ontwikkeling van een fascistisch regime verhinderen, aldus het staatshoofd.
In de Nigeriaanse hoofdstad Abuja voerden Afrikaanse staatshoofden zondag topoverleg over de crisis in Ivoorkust. Behalve onder het geweld tegen buitenlanders, gaat het land ook gebukt onder de opgelaaide strijd tussen regeringstroepen en rebellen.
De leiders van de Afrikaanse Unie spraken hun steun uit voor sancties tegen Ivoorkust, met name een wapenembargo. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich maandag over de voorgestelde strafmaatregelen. De Afrikaanse leiders vrezen dat de strijd in Ivoorkust tussen regering en rebellen de regionale stabiliteit kan bedreigen.
De Ivoriaanse president Gbagbo lijkt zich niets aan te trekken van de internationale druk. Hij benoemde kolonel Mangou, die wordt gezien als een voorstander van de harde lijn, tot nieuwe legerleider. Mangou voerde het bevel over de recente aanval op de rebellen in het noorden waarmee een eind kwam aan een bestand van anderhalf jaar.
Bij de aanval vorige week kwamen negen Franse militairen om, die een buffer vormden tussen de regeringstroepen en rebellen. Frankrijk vernietigde als vergelding de Ivoriaanse luchtmacht. Als reactie hierop vielen aanhangers van Gbagbo buitenlanders aan.