Duits bedrijf moet slachtoffers PIP-borstimplantaten betalen
Het Duitse bedrijf TÜV Rheinland moet ongeveer 2700 slachtoffers van ondeugdelijke borstimplantaten een vergoeding betalen. Het Hof van Beroep in Parijs heeft bepaald dat het bedrijf schuldig is aan het goedkeuren van slechte implantaten van het Franse bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP).
PIP vulde tussen 2001 en 2010 implantaten met industriële siliconen in plaats van medische siliconen. Die begonnen vaak te lekken. Ongeveer 400.000 vrouwen in 65 landen zijn het slachtoffer geworden. Veel vrouwen kregen fysieke klachten en ze zijn bang dat ze auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen.
Het bedrijf ging snel hierna failliet en oprichter Jean-Claude Mas kreeg een gevangenisstraf opgelegd van vier jaar. TÜV Rheinland gaf veiligheidscertificaten af voor het product.
„We zijn blij met deze uitspraak die een einde maakt aan de twijfel rond de verantwoordelijkheid van TÜV”, reageerde advocaat Olivier Aumaître na de zaak. „Na tien jaar wachten en strijden moet het certificeringsbedrijf de slachtoffers volledig compenseren.”
Een Duitse rechtbank had eerder bepaald dat TÜV geen schadevergoeding hoefde te betalen aan de slachtoffers. In Nederlands besloot een rechter dat artsen en ziekenhuizen niet aansprakelijk konden worden gesteld voor de slechte kwaliteit van de implantaten.