Brabantse VVD en CDA beëindigen samenwerking met FVD
VVD en CDA in Noord-Brabant hebben donderdagmorgen per direct hun samenwerking met FVD beëindigd. Daarmee ligt het college van Gedeputeerde Staten, waarvan behalve de drie genoemde partijen ook Lokaal Brabant deel uitmaakt, in duigen.
De vier gedeputeerden van CDA en VVD blijven vooralsnog aan om Brabant bestuurbaar te houden, lieten beide fracties weten. Vrijdag buigen de Staten zich over de crisis.
Als reden om de samenwerking met FVD te stoppen noemt het CDA „een groot aantal FVD-incidenten”, met het vertrek van FVD-Statenlid Smolders als „de druppel die de emmer deed overlopen. Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek.”
De gedeputeerden die namens het CDA plaatsnamen in dat bestuur „zijn beschikbaar om Brabant bestuurbaar te houden in een eventuele voorlopige situatie met een politieke minderheid”, schrijft de partij. De provinciale fractie beraadt zich op de volgende stappen.
Ook de VVD heeft in Brabant per direct het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met FVD en de Groep Rutjens van het in januari afgesplitste FVD-Statenlid Willem Rutjens. De liberalen gebruiken in grote lijnen dezelfde argumenten als de christendemocraten. „Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen.”
Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid –Kamerlid Hans Smolders splitste zich in Den Haag, samen met Wybren van Haga en Olaf Ephraïm af van FVD en gaf ook zijn Statenzetel in Brabant op– is nu voor de VVD de directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen. Met dit vertrek worden de gemaakte afspraken over bestuurlijke stabiliteit die nodig zijn voor een slagvaardig bestuur niet meer nagekomen,” laat de partij donderdag weten in een persbericht.
Spiraal
De liberalen spreken van „een negatieve spiraal aan incidenten” rond FVD, waarin te veel energie moest worden gestoken. „De Brabantse FVD-fractie is flink uit elkaar gevallen”, aldus de VVD Brabant in haar verklaring. „Drie van de negen originele Forum voor Democratie-zetels zijn naar Groep Rutjens gegaan. FVD vult maar vier van hun overige zes zetels op. Voor de twee lege zetels heeft FVD geen mensen beschikbaar. Daarnaast is gebleken dat ”Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant” niet vol te houden is. Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum van negatieve invloed op de politiek in Brabant.”
Vrijdag moeten de overige partijen in de Brabantse Staten aangeven welke mogelijkheden tot samenwerking zij zien en of de VVD daarin nog een rol kan spelen, zeggen de liberalen. De VVD heeft twee gedeputeerden in Brabant. Zij blijven beschikbaar, „ook in een eventuele (voorlopige) situatie met een politieke minderheid”, aldus de VVD.
Na de Statenverkiezingen in 2019 kreeg Brabant een coalitie van CDA, VVD, PvdA, D66 en GL. In december 2019 stapte het CDA uit die coalitie wegens de stikstofcrisis.
Vervolgens begonnen CDA en VVD een coalitie met FVD en Lokaal Brabant. Noord-Brabant was daarmee na Limburg de tweede provincie waar Forum in Gedeputeerde Staten kwam. In Limburg stapte het voltallige college begin april op wegens diverse integriteitskwesties.