Brussel ziet herstel Nederlandse economie dit jaar zonniger in
De Europese Commissie is een stuk optimistischer over het economisch herstel van de coronacrisis in Nederland dit jaar dan nog maar drie maanden geleden. Ze rekent op een economische groei van 2,3 procent, terwijl Brussel in februari nog van 1,8 procent uit ging. Het herstel zal later dit jaar „op stoom komen”, schrijft de commissie in haar zogeheten lenteprognose.
Het dagelijks EU-bestuur mikt op een gemiddelde groei van 4,2 procent in de hele EU dit jaar, en 4,3 voor alleen de negentien eurolanden. De EU kan de „mouwen opstropen”, zo wordt gezegd, nu de vaccinatieprogramma’s eindelijk goed op gang zijn gekomen.
Toch scoort Nederland in 2021 met de bijgestelde cijfers nog steeds het laagst van alle EU-landen. En ook volgend jaar blijft ons land met 3,6 procent een beetje achter bij het verwachte gemiddelde van 4,4 procent, voor zowel de hele EU als alleen de eurolanden. Daartegenover staat dat de economische klap vorig jaar in Nederland minder hard was dan in veel andere landen en de Nederlandse economie „robuust” is.
De commissie verwacht dat eind volgend jaar alle EU-landen weer op het niveau zitten van voor de crisis. Maar de schuld in Europa zal door alle maatregelen om de klappen bij burgers en bedrijven op te vangen dit jaar wel pieken, vreest Brussel, tot wel 102 procent van het bruto nationaal product (bnp) in de negentien eurolanden. De begrotingstekorten lopen dit jaar op tot gemiddeld 7,5 procent van het bnp. In normale tijden mogen die percentages volgens de EU-regels niet meer dan respectievelijk 60 en 3 zijn.
Voor Europa is de coronapandemie een sociaaleconomische „schok van historische omvang”, aldus de commissie. In 2020 kromp de economie van de EU met 6,1 procent (van de eurolanden 6,6 procent) door de beperkende maatregelen, zoals het sluiten van bedrijven en winkels en het nagenoeg stilleggen van het vliegverkeer bij elke besmettingsgolf. In Nederland was die terugslag -3,7 procent.
EU-commissaris Paolo Gentiloni (Economische Zaken) toonde zich op een persconferentie in Brussel positief over de vooruitzichten. „Na een heel jaar van negatieve berichten is er nu eindelijk beter nieuws.” De groei zal worden aangejaagd door particuliere consumptie, investeringen en een sterkere wereldeconomie die de vraag naar EU-producten en diensten zal laten stijgen.
Het percentage van overheidsinvesteringen ten opzichte van het bnp zal in 2022 „zijn hoogste niveau in meer dan tien jaar bereiken”. Dat komt onder meer, zei Gentiloni, door de herstelplannen van de lidstaten, die ook de privé-investeringen in vooral groene en digitale projecten zullen aanzwengelen.