Nederlandse ondernemers willen groeien met suikervrije wijnen
Het wijnmerk PURE The Winery van een groep Nederlandse ondernemers maakt suikervrije wijnen en groeit hard. Het bedrijf denkt daarom aan uitbreiding naar andere continenten. Nu wordt de speciale wijn alleen gemaakt in Italië, in de regio Piëmont. „We overwegen om onze techniek naar Australië of de Verenigde Staten te brengen en daar wijn op dezelfde manier te produceren”, zegt Herman van Ark, een van de ondernemers achter PURE.
De productie ligt nu op meer dan 300.000 flessen per jaar en de verkoop is wereldwijd. „Elke week komt er een land bij waar ons merk wordt verkocht”, aldus Van Ark. De online verkoop stijgt fors, „waar ook de coronacrisis aan heeft bijgedragen”.
De wijnen van het merk bevatten geen suiker en koolhydraten, waarmee het bedrijf mikt op consumenten die letten op een gezonde leefstijl. De wijn bevat 30 tot 50 procent minder calorieën dan normale wijn en het alcoholpercentage is iets lager, namelijk rond de 10 procent. De specifieke techniek van het bedrijf bestaat uit het vroeger oogsten van de druiven en het toepassen van een ander type natuurlijke gisting waardoor alle suikers worden omgezet naar alcohol.
De groep Nederlandse ondernemers die het merk sinds 2019 leidt, won onlangs verschillende prijzen bij de Paris Wine Cup. Van Ark beschouwt dat als een bevestiging van al het werk om de suikervrije wijnen net zo smaakvol te maken als gewone wijn.