Buitenland

Slachtoffers Eerste Wereldoorlog herdacht

Tal van landen hebben donderdag het einde van de Eerste Wereldoorlog en de vele slachtoffers van die oorlog herdacht. De oorlog eindigde op 11 november 1918 om 11.00 uur.

ANP
11 November 2004 20:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:52

Frankrijk bracht een groots eerbetoon aan de miljoenen Fransen die streden en omkwamen in La Grande Guerre. Die strijders worden ’les poilus’ genoemd.President Chirac legde een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat onder de Arc de Triomphe in Parijs. Vijftien veteranen uit de Eerste Wereldoorlog woonden de plechtigheid bij. Zij zijn allen ouder dan 105 jaar. Minister Alliot–Marie van Defensie woonde een ceremonie bij in het bos van Compiègne, ten noorden van Parijs. Daar werd de wapenstilstand tussen Frankrijk, Engeland en de VS enerzijds en Duitsland en de Habsburgse monarchie anderzijds getekend.

In België loeiden om 11 uur een minuut lang de sirenes. Koning Albert II woonde een ceremonie bij aan het graf van de Onbekende Soldaat in Brussel. De laatste Belgische veteraan van de oorlog overleed in september op 105–jarige leeftijd in de VS.

In Ieper werden de slachtoffers van de chemische oorlogsvoering herdacht. Vlakbij de Vlaamse zetten de Duitsers op 22 april 1915 voor het eerst op grote schaal chemische wapens (CW) in. Volgens de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog 90.000 mensen om het leven gekomen door blootstelling aan chemische wapens.

Brian Hawtin, de plaatsvervangend directeur–generaal van de OPCW, nam deel aan de herdenkingsceremonie bij de Menense Poort in Ieper. Hij benadrukte in zijn toespraak hoe belangrijk het voor de OPCW is om de slachtoffers van Ieper te herdenken.

In Groot–Brittannnië zat koningin Elizabeth II de herdenkingsplechtigheden in Londen voor. Bijna 10.000 militairen van de land– en luchtmacht en de marine namen deel aan een parade, evenals ongeveer 1500 burgers. De koningin legde een krans bij het oorlogsmonument in Whitehall.

De herdenking van de Eerste Wereldoorlog wordt in Engeland gesymboliseerd door de klaproos, de Poppy. De bloem staat centraal in het beroemde oorlogsgedicht ’In Flanders fields, the poppies blow’ van de Canadese legerarts John McCrae. De klaproos was zo ongeveer het enige plantje dat groeide op de slagvelden van de oorlog, omdat het gedijt in omgewoelde aarde.

De Verenigde Staten herdenken op 11 november alle Amerikaanse gesneuvelden. President George W. Bush woonde een ceremonie bij op de nationale militaire begraafplaats Arlington in de buurt van Washington.

Duitsland, Oostenrijk en Hongarije, de tegenstanders in de Eerste Wereldoorlog houden op 11 november geen officiële herdenkingen. Op de Duitse militaire begraafplaats in Poelkapelle, bij Ieper, werden woensdag de stoffelijke resten van 25 omgekomen Duitse militairen begraven. Die waren gevonden tijdens opgravingen in de regio.

Om klokslag 11 uur ’s morgens op 11 november 1918 zwegen de kanonnen langs een front van bijna duizend kilometer, van Zwitserland tot aan de Belgische Noordzeekust. De Groote Oorlog die in de zomer van 1914 begon was eindelijk ten einde. Meer dan 8,5 miljoen mannen bleven dood achter in de modderige, kapotgeschoten velden van Vlaanderen en Noord–Frankrijk. Een hele generatie Europese mannen was weggevaagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer