Nog veel vragen in Kamer over plan voor quarantaineplicht
Veel partijen in de Tweede Kamer hebben bedenkingen bij de quarantaineplicht die het kabinet wil invoeren voor mensen die naar Nederland reizen, om verdere import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Het parlement debatteert woensdag over het voorstel van coronaminister Hugo de Jonge, dat mensen die uit bepaalde landen naar Nederland reizen de verplichting oplegt om een tiental dagen in quarantaine te gaan. Overtreding van de plicht kan worden bestraft met een boete van 435 euro.
Het moet duidelijker worden om welke landen het zal gaan, vindt de Kamer. Het kabinet hanteert in het voorstel drie criteria om te besluiten of er voor reizigers uit een bepaald land een quarantaineplicht wordt opgelegd: de hoogte van het aantal besmettingen, de eventuele aanwezigheid van een gevaarlijke variant van het virus en of er genoeg data beschikbaar zijn om een oordeel te vellen over de situatie in een land.
Onder meer D66 en de SP willen dat de precieze voorwaarden duidelijker in de wet wordt vastgelegd. Als er aan één van de normen wordt voldaan in negatieve zin, moet dat al genoeg zijn om het land op de lijst te zetten, vindt SP-Kamerlid Peter Kwint.
En hoe groot is de kans dat overtreders daadwerkelijk worden beboet, vragen partijen zich af. Een belteam van het ministerie moet mensen gaan bellen om te checken of zij thuis zijn, of dat het op basis van bijvoorbeeld achtergrondgeluiden aannemelijk is dat iemand toch de deur uit is gegaan. In dat geval kan de gemeente poolshoogte nemen. Maar het belteam zal naar verwachting bestaan uit vijf tot tien mensen. Dat zal niet voldoende zijn, voorspellen verschillende partijen.
Als de quarantaineplicht er komt zou dat de huidige vliegverboden die voor sommige landen gelden kunnen vervangen, zo redeneert het kabinet. Daar plaatsen veel partijen vraagtekens bij. Zolang de handhaving van de plicht nog niet effectief geregeld is, zouden vliegverboden van kracht moeten blijven, vindt Mirjam Bikker van de ChristenUnie.
De VVD ziet dat anders. Die wil de maatregelen het liefst niet „stapelen” en wil ook „naar de economie kijken”, zei Kamerlid Aukje de Vries. Met een quarantaineplicht is daar meer ruimte voor dan met het meer „stringente” vliegverbod.
De PVV heeft ernstige twijfels of de plicht nog wel nodig is, zo vlak voordat een groot deel van de bevolking gevaccineerd zal zijn. Enkele partijen zijn principieel tegen, waaronder DENK en Forum voor Democratie (FVD).
Kamerlid Pepijn van Houwelingen van FVD zei in zijn betoog dat er met de coronamaatregelen een totalitaire staat wordt opgetuigd, en trok een vergelijking tussen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en de quarantaineplicht. Het kwam hem op felle veroordeling van de rest van de Kamerleden te staan.