Buitenland

Tsjernobyl 35 jaar na de explosie: van rampplek tot toeristentrekker

De molens van Kinderdijk, de Chinese Muur of de Toren van Pisa: iedereen snapt dat die monumenten een schoonheid bezitten die bijzondere bescherming verdient. Maar een ontplofte kernreactor, verlaten gebouwen en een ronduit troosteloze omgeving zijn nu niet bepaald ingrediënten die een plekje op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties rechtvaardigen.

24 April 2021 19:08
1. De ontplofte reactor is met een betonnen sarcofaag overdekt. beeld RD, Henk Visscher
1. De ontplofte reactor is met een betonnen sarcofaag overdekt. beeld RD, Henk Visscher

Toch is dat precies wat de Oekraïense regering graag wil voor Tsjernobyl en omgeving. Kiev is een procedure gestart om die felbegeerde status te verwerven.

Maandag is het precies 35 jaar geleden dat zich in de kerncentrale van Tsjernobyl een dramatische explosie voordeed na een uit de hand gelopen veiligheidstest.

De ontploffing zond enorme radioactieve wolken over Europa. Over het exacte aantal dodelijke slachtoffers bestaat nog altijd onduidelijkheid. Schattingen lopen uiteen van 93.000 tot wel 200.000.

Tegenwoordig is Tsjernobyl een toeristische trekpleister. Het stralingsniveau is na al die jaren niet hoger dan in de gemiddelde grote stad. En de ontplofte reactor is met een dikke laag beton ingepakt.

Het blijft echter een bezienswaardigheid met een macaber randje. Daar zal de eventuele status van VN-Werelderfgoed niet veel aan veranderen.

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer